A1

Nalazi PwC-ovog 22. godišnjeg istraživanja više od 1.300 predsjednika uprava širom svijeta - povjerenje u rast predsjednika uprava dramatično opada

Dakle, radi se o rekordnom povećanju pesimizma

Koliko promjena u samo jednoj godini, gotovo 30 % lidera iz poslovnog svijeta smatra da će se globalni gospodarski rast smanjiti u sljedećih 12 mjeseci, što je oko šest puta više od prošlogodišnje razine od 5 %

Dakle, radi se o rekordnom povećanju pesimizma. To je jedan od ključnih nalaza PwC-ovog 22. godišnjeg istraživanja više od 1.300 predsjednika uprava širom svijeta, koje je objavljeno jučer navečer na godišnjem sastanku Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu. Ovo predstavlja velik kontrast prošlogodišnjem rekordnom povećanju optimizma što se tiče izgleda za globalni gospodarski rast s 29 % na 57 %.

Ali nije sve tako crno: 42 % još uvijek očekuje pozitivne gospodarske izglede, iako je postotak značajno niži u odnosu na visokih 57 % u 2018. godini. Općenito govoreći, stavovi predsjednika uprava o globalnom gospodarskom rastu ove su godine polariziraniji, ali naginju pesimizmu. Najizraženiji pomak dogodio se među predsjednicima uprava u Sjevernoj Americi, gdje je optimizam pao sa 63 % u 2018. godini na 37 %, vjerojatno zbog slabljenja fiskalnih poticaja i novih trgovinskih napetosti. Na Bliskom istoku je također zabilježen veliki pad s 52 % na 28 %, zbog povećane regionalne ekonomske neizvjesnosti.    

Smanjenje optimizma predsjednika uprava također je utjecao na planove rasta izvan granica njihovih zemalja. SAD su s 27 % jedva zadržale poziciju vodećeg tržišta za rast, što je značajno smanjenje u odnosu na 46 % u 2018. godini. Popularnost Kine, kao drugog najprivlačnijeg tržišta, također je pala na 24 % u odnosu na 33 % u 2018. godini. Općenito gledajući, Indija ove godine predstavlja zvijezdu u usponu, nedavno pretekavši Kinu kao najbrže rastuće veliko gospodarstvo svijeta.

Nelagoda oko globalnog gospodarskog rasta smanjuje uvjerenost predsjednika uprava u izglede za vlastite tvrtke u kratkoročnom razdoblju. 35 % predsjednika uprava kaže da su „vrlo uvjereni“ u izglede za rast vlastitih tvrtki u sljedećih 12 mjeseci, što je pad s prošlogodišnjih 42 %.  

Pomnije promatrajući rezultate po zemljama, uvjerenost predsjednika uprava odražava globalni pad:

  • U Kini je došlo do pada s 40 % u 2018. godini na 35 % u ovoj godini - zbog trgovinskih napetosti, američkih carinskih trošarina i oslabljene industrijske proizvodnje
  • U SAD-u je došlo do pada s 52 % na 39 % - zbog trgovinskih napetosti i usporavanja gospodarstva
  • U Njemačkoj je došlo do pada s 33 % na 20 % - zbog trgovinskih napetosti, usporavanja gospodarstva i rizika od „neurednog“ Brexita
  • U Argentini je došlo do pada s 57 % na 19 % zbog recesije i kolapsa valute
  • U Rusiji je došlo do pada s 25 % na 15 % zbog pada izvozne potražnje, volatilnosti valute i veće nezaposlenosti

Kako bi se potakao rast prihoda u ovoj godini, predsjednici uprava se namjeravaju osloniti prvenstveno na operativnu učinkovitost od 77 % i organski rast od 71 %.

SAD zadržava vodeće mjesto kao najznačajnije tržište za rast u sljedećih 12 mjeseci. Međutim, brojni predsjednici uprava također se okreću drugim tržištima, što se vidljivo u dramatičnom padu udjela glasova za SAD, sa 46 % u 2018. na samo 27 % u 2019. godini. Kina je smanjila raskorak, ali joj je popularnost također pala s 33 % u 2018. na 24 % u 2019. godini.

Kao rezultat tekućeg trgovinskog sukoba sa SAD-om, kineski predsjednici uprava su diverzificirali svoj odabir tržišta za rast, pri čemu je samo 17 % odabralo SAD u odnosu na 59 % u 2018. godini.

Ostale tri zemlje koje zaokružuju pet najboljih u pogledu rasta uključuju Njemačku s 13 % što je smanjenje s 20 %, Indiju s 8 % što je smanjenje s 9 % te Ujedinjena Kraljevina s 8 % što je smanjenje s 15 %.

Zadnje recenzije

Igrali smo

PARTNERI

A1
Adriatic
AKD
Algebra
Bosch
Huawei
HT
IN2
Infodom
Lenovo
Njuškalo
Telemach
Einhell

ISSN: 1846-8675

© 2006. - 2024. CroPC.net

                    

Preporučujemo: cyber_FolksTemplatePlazza

CroPC.net upotrebljava internetske kolačiće (eng. cookies). Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.