| | | | |

powered_by_lenovo_2020 Komentar: Downsizing donosi mogućnost da svatko vozi super automobil - CroPC.net

Komentar: Downsizing donosi mogućnost da svatko vozi super automobil

Naime, s downsizingom ide manja potrošnja goriva, jeftiniji trošak posjedovanja, niža cijena, povoljno osiguranje

Downsizing, odnosno smanjivanje obujma motora u automobilima došlo je do te mjere da na ovaj postupak nisu imuni niti super automobili

Autoindustrija u posljednje vrijeme prolazi kroz svoje najturbulentnije razdoblje. Afere s dizelskim motorima, sve veći pritisak regulatornih agencija oko smanjenja zagađenja i ispuštanja CO2, sve veća elektrifikacija i pritisak od do nedavno nepoznatih igrača, ali i promjene u navikama i željama vozača, sve ovo stavilo je proizvođače u pomalo konfuzan položaj.

Downsizing je nešto što je aktualno već duži niz godina. Ponajprije se očitovalo u smanjivanju obujma motora, a s time i potrošnje i zagađenja, kod manjih automobila. Kao auto entuzijasti i novinari, ovo smo moramo priznati dočekali s oduševljenjem. Nikada nam nije bio jasan koncept ugradnje dizelaša u ijedan automobil manji od „Golf klase“, a definitivni vrhunac, kralj ovog apsurda je Smart s dizelskim motorom. Downsizing smo ovdje dočekali kao spas koji je doveo male, agilne i moćne turbo benzinske motore u segment manjih automobila. Čak i u kompaktnoj klasi, ostali smo oduševljeni. Dobar primjer je test Seat Leona koji smo imali prije više od šest godina: https://www.cropc.net/autozona/testovi/1812-test-seat-leon-12-tsi-style. Međutim, najupečatljiviji dojam ostavio je Golf 7 s 1.0 TSI motorom: https://www.cropc.net/autozona/testovi/6857-test-volkswagen-golf-7-1-0-tsi-sasvim-novo-poglavlje. Već tada smo tvrdili da je TSI novi TDI i definitivno nismo pogriješili. Vozne osobine, potrošnja, zagađenje, sve je na strani malih i zvrkastih TSI-ja.

Svaka promjena donosi otpor, pa je teko i s downsizingom bilo masa onih koji su kategorički tvrdili da se s ovim postupkom smanje vijek trajanja automobila, jer „Bože moj, kakav je to auto koji ne traje barem milijun kilometara“, a znamo da prosječno Hrvat radi manje od 15.000 km. Međutim, dok još uvijek imamo „gunđavaca“, većina je ipak prigrlila nove motore i sve je više onih koji se pri kupnji odlučuju za turbo benzinca.

No, downsizing, u rekli bismo običnom čovjeku prihvatljivom segmentu, na posljetku je došao do super i hiper automobila.

Upravo ovaj segment, koji je za većinu vozača samo puki san, najviše je pogodio entuzijaste. Kako može biti jedan RS s 2.0 benzincem, kako može novi Audi S model biti dizelaš, BMW i8 pokreće 1,5-litreni benzinac, AMG C63 pokretat će 2-litreni benzinac, samo V8 i V6 su pravi izbor,… Ovakvi i slični komentari vrve na domaćim forumima i ispod članaka o downsizingu i racionalizaciji u segmentu M, RS i AMG modela njemačkog „svetog trojstva“.

AMG C63 pokretat će 2-litreni benzinac

No, dok se većina gnuša, pametni će trljati ruke i čekati. Naime, upravo downsizing omogućit će gotovo svakom da jednog dana vozi neki RS, S, M ili AMG model. Slično kako je tržište rabljenih omogućilo brojnim vozačima da voze automobile koje možda realno nikada ne bi kupili, tako će i downsizing omogućiti identičnu kupnju rabljenog super sportaša.

Naime, s downsizingom ide manja potrošnja goriva, jeftiniji trošak posjedovanja, niža cijena, povoljno osiguranje. Sve ono što realan vozač gleda pri kupnji bilo kojeg rabljenog automobila zahvatit će i super sportaše s „narodski“ prihvaćenim motorima obujma 2 ili možda maksimalno 3 litre. Egzotika od 4, 5 i 6 litara obujma i 6, 8, 10 ili 12 cilindara ostaje upravo to – egzotika koju mnogi sanju voziti dobitkom na lotu, no sada uz 4 cilindra i 2 litre obujma te kakvih 6 litara potrošnje goriva (umjerene vožnje), super automobil postaje privlačan i onima koji ipak „žele to, ali da je jeftinije“. Ako malo pogledamo strukturu premium automobila, vidjet ćemo da su upravo najštedljiviji primjerci najprodavaniji. Tako jednog dana, slično kako i sada na cestama viđamo rabljene premium limuzine, SUV-ove i kompakte štedljivih motora koje voze ljudi koji možda realno takav si auto ne bi mogli priuštiti, viđat ćemo RS-ove, S-ove, AMG i M modele jednako štedljivih motora i prihvatljivog održavanja.

Stoga, ako ste ikada bili protiv downsizinga, sada možete biti za njega, a oni koji su dio lažne ili prave elite i misle da će u njihov elitizam ući i „obični, mali“ ljudi, ipak će se morati okrenuti nečemu što možda nije tako „dostupno“.

Sigurni smo da će kao i sada, poznati hrvatski jal proraditi u vidu komentara „kako netko može voziti AMG s 2.0 motorom“, no je priča za kolege s medicine.

Komentira: Marin R., glavni urednik portala CroPC
Pin It

Pretraži

© 2006 - 2020. CroPC.net

ISSN: 1846-8675