| | | |

Savjetujemo: Koje kočnice odabrati za automobil?

Pin It

Automobil ima neke dijelove koje svaki vlasnik i vozač motornog vozila mora redovito pregledavatiAutomobil ima neke dijelove koje svaki vlasnik i vozač motornog vozila mora redovito pregledavati

Ništa na automobilu nije važnije od ispravnih kočnica i cijelog sustava kočenja, jer osim što su zadužene za sigurnost putnika u motornom vozilu kojeg vozite, direktno su odgovorne i za sigurnost ostalih sudionika u prometu

Međutim, često svijest o ispravnosti kočnica nije dovoljna, a tek po padu na tehničkom pregledu neki od vozača se zapitaju pa što bi tu moglo biti loše. No, iskustva mnogobrojnih vozača itekako mogu svjedočiti o tome kako štošta može poći po zlu imamo li loše kočnice ili u najgorem slučaju neispravan sustav kočenja.

Automobil ima neke dijelove koje svaki vlasnik i vozač motornog vozila mora redovito pregledavati. Između najbitnijih dijelova su i kočnice (uz gume i motorno ulje). Vlasnik bi trebao voditi računa o redovitom pregledu i održavanju kočnica, za koje su najčešće vezani i aktivni sigurnosni sustavi (popust ABS-a, ESP-a, i drugih).

Potrošnja kočnica ovisi i o vašem načinu vožnje, vozite li puno po gradu i kakav je vaš način kočenja. U praksi se kočnice pregledavaju na servisu ili pak na samom tehničkom pregledu, koji vas sigurno čeka svake godine. Preporuka je sistem kočenja kontrolirati na svakih prijeđenih 10.000 km. No, ako primijetite bilo kakve promjene za vrijeme vožnje odnosno za vrijeme kočenja, trebate se obratiti stručnim osobama i servisu radi provjere kočnica.

Najčešći znakovi koji upućuju na neispravnost ili istrošenost kočnica su:

  • Motorno vozilo vuče na lijevu ili desnu stranu
  • Neugodan željezni zvuk (samo cviljenje ne mora značiti neispravnost)
  • Vibracije za vrijeme kočenja
  • Pretvrda ili premekana pedala za kočenje
  • Česta blokada kočnica
  • Upaljena lampica za kočnice (najčešće pokazuje istrošenost pločica)

Ako uočite bilo koji od ovih problema, svakako je vrijeme za provjeru kočnica odmah, a možda i za njihovu zamjenu. Međutim, tu nastupa drugi problem – koje kočnice u ponudi velikoj kao more odabrati?

Njemačka kvaliteta

Razmišljali smo koje kočnice, dakle kočione diskove i kočione pločice odabrati, a da smo njihovim odabirom odabrali najbolje za svoj novac. Nakon dugog biranja odlučili smo se za Zimmermann kao jedan od rijetkih proizvođača kočionih diskova i kočionih pločica koji svoju proizvodnju ima u Njemačkoj. Kako oznaka „Made in Germany“ diljem svijeta, a posebno na našem tržištu ulijeva povjerenje u izbor kvalitetnog proizvoda, tako su i nas Zimmermann kočioni diskovi i pločice već na prvu osvojile ovim natpisom. Kada znamo da je proizvodnja automobilskih komponenti danas uvelike preseljena na daleki Istok, naravno zbog jeftinije proizvodnje, tada pronalazak i odabir proizvođača ovakve opreme u Europi, već je uspjeh. Osim toga, Zimmermann nudi bogat izbor i često je izbor za one koji traže najbolje.

Zimmermann nudi kočione diskove i pločice za gotovo sve danas popularne proizvođače automobilaZimmermann nudi kočione diskove i pločice za gotovo sve danas popularne proizvođače automobila

Coat Z

Zimmermann nudi kočione diskove i pločice za gotovo sve danas popularne proizvođače automobila. Također, osim izbora po proizvođaču automobila, Zimmermann nudi i izbor između nekoliko vrsta kočionih diskova i pločica. Ako se pitate čemu izbor, kratko i jasno – nitko ne vozi jednako, pa tako i nema iste potrebe za kočnicama. Osim standardnih kočionih diskova, posebno atraktivni su Zimmermann Coat Z diskovi koji su presvučeni slojem cinka koji ih štiti od hrđe. Za one sklone sportskoj vožnji, tu su Zimmermann Sport Coat Z kočioni diskovi koji su prepoznatljivi po rupicama po disku koje odvode višak topline, ali i plinova nastalih pri kočenju, pa je time učinak kočenja značajni. Ovakav dizajn kočionog diska uz pripadajuće pločice uvelike bolje koči pri primjerice kiši i mokrom vremenu, jer je uspješnija odvodnja vode i vodene pare uslijed zagrijavanja diska. Naravno, ne treba isključiti i faktor izgleda, jer ovakvi kočioni diskovi izgledaju zaista atraktivno. Ako niste baš za sportsku varijantu, naša preporuka svakako je izabrati Zimmermann Coat Z diskove jer će dugo vremena na automobilu zadržati nov izgled bez ranije spomenute hrđe, a time će sigurno i životni vijek biti duži.

Pin It

Izbor urednika...

Test: Huawei Mate 20 Pro
Porsche među telefonima
Test: Adata XPG Gammix S11 480GB SSD
warp speed među SSD-ovima
Test: QBrick System One
prvi i zadnji kovčeg za alat koji ćete trebati
Test: Einhell VARRITO
jedan za sve
Test: Oral-B Genius 10000N
pametno pranje zubi

Traži... Pretraži CroPC

© 2006 - 2019. CroPC.net

ISSN: 1846-8675