Dubravka Ugrešić dobitnica je jedanaeste književne nagrade tportala za najbolji roman

Tportalova književna nagrada za najbolji hrvatski roman dodjeljuje se od 2008. godine
Tportalova književna nagrada za najbolji hrvatski roman dodjeljuje se od 2008. godine

Spisateljica Dubravka Ugrešić dobitnica je jedanaeste književne nagrade tportala za najbolji roman, nagrada u vrijednosti 50 tisuća kuna i statua tipkovnice uručeni su joj za roman Lisica u izdanju Frakture u petak navečer na svečanom proglašenju dobitnika u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu

„Priznanja struke su iznimno važna svakom spisatelju. Posebno kad se radi o nagradi kao što je nagrada tportala. Ona već ima svoju reputaciju i uspjela se održati ovih jedanaest godina te sad već obuhvaća značajan korpus vrijednih hrvatskih romana. U vremenu u kojem ljudi sve manje čitaju svaka je nagrada itekako vrijedna“, rekla je Dubravka Ugrešić nakon primanja nagrade koju joj je žiri dodijelio za roman koji je, kako su naveli u obrazloženju, 'ironičan, opor i nježan', 'prepun referenci koje navode na nove književne potrage' i 'oplemenjuje svoga čitatelja'.

„Lisica je izvedbom i poetikom potpuno suvremen roman koji obnavlja neke 'starinske' vrijednosti: ponajprije vjeru u moć umjetnosti i moć 'heretika i sanjara' koji – iako stoje na marginama društva – tu umjetnost stvaraju“, ocijenio je žiri u sastavu: Ivica Buljan, predsjednik, Ursula Burger, Katarina Luketić, Jadranka Pintarić i Miroslav Mićanović.

Tportalova književna nagrada za najbolji hrvatski roman dodjeljuje se od 2008. godine. Posrijedi je jedina domaća književna nagrada koja se dodjeljuje za roman pisan na hrvatskom jeziku izdan kod nakladnika registriranog u Hrvatskoj te joj je, uz promociju autora i književnog stvaralaštva, cilj promocija izdavaštva. Na ovogodišnji jedanaesti natječaj pristigla su rekordna 64 naslova. Podsjetimo, lani je najboljim romanom proglašen 'Ciganin, ali najljepši' Kristiana Novaka u izdanju nakladničke kuće OceanMore.

U finalu ovogodišnje književne nagrade tportala, uz Dubravku Ugrešić, bili su Ivica Prtenjača s romanom 'Tiho rušenje' (VBZ), Zoran Roško s romanom 'Minus sapiens' (OceanMore), Jurica Pavičić s romanom 'Crvena voda' (Profil) i Korana Serdarević s romanom 'Eksperiment Irene Tot' (Fraktura).

Dodjela književne nagrade bila je i izvrsna prilika za obilježavanje velike 15. godišnjice tportala na kojoj su se okupili brojni uzvanici iz kulturnog i političkog života Hrvatske.

„Tportal je tijekom ovih 15 godina izrastao u jedan od najrelevantnijih medija, gradeći pritom prepoznatljivu ozbiljnost i objektivnost. Otvara odlične teme, donosi po društvo korisne priče, ali i vrlo zanimljive analize i komentare. Osim toga, tportal je uvijek bio tehnološki napredan. Na njemu je, između ostalog, pušten prvi audio i video stream u hrvatskom internetskom prostoru, 2003. je lansiran i prvi online shopping centar u Hrvatskoj, 2017. omogućene su videonotifikacije golova Hrvatski Telekom Prve lige u realnom vremenu kroz mobilnu aplikaciju TVizzy“, rekao je sinoć Davor Tomašković, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma, izdavača tportala.

Da je riječ o vrlo važnoj obljetnici naglasila je glavna urednica tportala Danijela Jozić, te pritom istaknula kako je tportal ove godine zabilježio još jednu sjajnu brojku.

„Godinu dana nakon našeg velikog redizajna dosegnuli smo više od 1,38 milijuna čitatelja. To je, prema mjerenjima Gemiusa, 4. pozicija među najčitanijim portalima u Hrvatskoj. Ponosni smo zbog tog rekorda. On govori da smo sadržajem i uređivačkom politikom odabrali pravi put', rekla je Jozić te posebno zahvalila redakciji, svim djelatnicima, komentatorima, a najviše urednicima i novinarima.

Izbor urednika...

Test: Einhell TE-CD 18 Li-i
svestrana bušilica
Savjetujemo: Sonax Xtreme BrilliantShine Detailer
saveznik na godišnjem odmoru
Što učiniti ako vam se upali upozorenje za DPF?
Savjetujemo
Test: Sony Xperia XA2 Ultra
phablet za veliki dlan
Ugradnjom SSD-a znatno ubrzajte rad računala
Savjetujemo
Test: Logitech MX Sound
dvojac za sve
Test: Samsung Galaxy S9+
velika devetka
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Što to vozimo?

Objavu dijeli CroPC.net (@tehnologija)

Gledamo u CineStaru


slika-ikona Dubravka Ugrešić dobitnica je jedanaeste književne nagrade tportala za najbolji roman - CroPC.net

####


slika-ikona Dubravka Ugrešić dobitnica je jedanaeste književne nagrade tportala za najbolji roman - CroPC.net

####


slika-ikona Dubravka Ugrešić dobitnica je jedanaeste književne nagrade tportala za najbolji roman - CroPC.net

####


slika-ikona Dubravka Ugrešić dobitnica je jedanaeste književne nagrade tportala za najbolji roman - CroPC.net

####


Traži... Pretraži CroPC

© 2006 - 2018. CroPC.net

ISSN: 1846-8675