Trideset godina linearnog TV emitiranja putem satelita

Satelitska televizija otvorila je prozor u svijet dajući gledateljima pristup stranim televizijskim programima što je označilo početak kraja monopola državnih televizijaSatelitska televizija otvorila je prozor u svijet dajući gledateljima pristup stranim televizijskim programima što je označilo početak kraja monopola državnih televizija

Kao godina koja označava prekretnicu u televizijskoj industriji uzima se 1989. budući da predstavlja početak redovnog linearnog TV emitiranja putem satelita u Poljskoj i u Europi

U veljači 1989. satelit ASTRA 1A vodećeg svjetskog satelitskog operatera SES započeo je svoju misiju. Kao prvi satelit tvrtke SES, ASTRA 1A lansiran je u orbitu iz Francuske Gvajane na raketi Ariane 4. Smješten na orbitalnu poziciju 19.2o istočno, satelit ASTRA 1A emitirao je signal za Europu. To znači da su Europljani po prvi puta mogli primati redovni linearni satelitski televizijski signal što je televiziju učinilo dostupnijom svima diljem Europe. U početku, satelit ASTRA 1A emitirao je programe FilmNet, Sky TV, Scandinavian TV3 i MTV Europe da bi im se krajem godine priključili njemački programi RTL plus, Sat.1 i Pro7. U lipnju 1990. godine svi transponderi na satelitu ASTRA 1A bili su popunjeni. Ogromna popularnost satelitske televizije u to vrijeme odražavala se u njegovom dosegu, koji je do 1990. godine u Europi iznosio 17 milijuna kućanstava.

Satelitska televizija otvorila je prozor u svijet dajući gledateljima pristup stranim televizijskim programima što je označilo početak kraja monopola državnih televizija. Prva nacionalna privatna televizija nastala je svega tri godine kasnije - 1992. godine. I dan danas mnogi se sjećaju simboličke promjene koje su nastupile, a to je bila instalacija prve satelitske antene na pročelju zgrade.

Početak rada satelita ASTRA 1A i redovnog linearnog TV emitiranja putem satelita povezan je s tvrtkom Astra CEE, koja danas pruža satelitske i komunikacijske usluge TV i radio stanicama, pružateljima sadržaja i internetskih usluga, kao i multimedijske usluge zahvaljujući vlastitom satelitskom sustavu. Trenutno gledatelji u Hrvatskoj mogu primati oko 400 FTA kanala, uključujući 80 u HD kvaliteti, sa SES-ovih satelita ASTRA.

Ove godine slavimo 30. godišnjicu redovnog linearnog TV emitiranja putem satelita kao i tvrtke Astra u Poljskoj. Tijekom godina tehnologije emitiranja su se diversificirale, što je dovelo do, primjerice, OTT TV-a. Međutim, satelitsko emitiranje ima svoje neporecive prednosti, kao što su neovisnost od geografske konfiguracije tla, prirodnih katastrofa ili terorističkih napada, kao i pouzdanost, budući da veza sa zemaljskom infrastrukturom nije potrebna. Nadalje, satelit je taj koji danas pruža neograničen prijenos signala ili sadržaja. Upravo stoga, satelit idealan izbor emitiranju sadržaja u izvornoj 4K rezoluciji. Štoviše, satelit ASTRA 3B ostvario je prijenosi u 8K rezoluciji, što upućuje na njegovu spremnost da emitira još kvalitetnije programe. Moderni sateliti omogućuju slanje tisuća gigabajta podataka u sekundi i mogu se prilagoditi različitim porabama, izjavio je Martin Ornass-Kubacki, predsjednik tvrtke Astra CEE.

Prvi ASTRIN satelit katalizator je tehnološke revolucije televizijske industrije kojim je započela ere satelitske televizije. Sada, 30 godina kasnije, sateliti su i dalje među liderima kada je u pitanju emitiranje video sadržaja, posebno kada je u pitanu rastuća potražnja za visokokvalitetnim sadržajem i uslugama.

 

Izbor urednika...

Vozili smo: Mercedes-Benz C220d
uvijek na vrhu
Test: Epson EcoTank ITS L619
poslovni anđeo
Vozili smo: Audi A6 45 TDI quattro tiptronic Dynamic
njegovo veličanstvo
Test: D-Link DIR-878
posljednji pozdrav za loš Wi-Fi
Vozili smo: Volkswagen Amarok Comfortline 3.0 TDI V6 4MOTION
vuk u janjećoj koži
Test: Sony RX100 VI
džepni profesionalac
Test: Lenovo Legion Y530
pitoma zvijer
Test: Philips 272B7QPJEB
kralj ureda
View this post on Instagram

A post shared by CroPC.net (@tehnologija) on

Profili tvrtki


arios Trideset godina linearnog TV emitiranja putem satelita - CroPC.net

ARIOS
Belišće
Agencija za računovodstvo, informatiku, organizaciju i savjetovanje


logo_tvrtka Trideset godina linearnog TV emitiranja putem satelita - CroPC.net

Naziv tvrtke
Mjesto
Ovdje može biti i profil vaše tvrtke.


logo_tvrtka Trideset godina linearnog TV emitiranja putem satelita - CroPC.net

Naziv tvrtke
Mjesto
Ovdje može biti i profil vaše tvrtke.


logo_tvrtka Trideset godina linearnog TV emitiranja putem satelita - CroPC.net

Naziv tvrtke
Mjesto
Ovdje može biti i profil vaše tvrtke.


logo_tvrtka Trideset godina linearnog TV emitiranja putem satelita - CroPC.net

Naziv tvrtke
Mjesto
Ovdje može biti i profil vaše tvrtke.


Traži... Pretraži CroPC

© 2006 - 2019. CroPC.net

ISSN: 1846-8675