Tehnologije i znanost

Ban Jelačić i hrvatski velikani prošetat će vašom ulicom - i dnevnim boravkom

Jedna od velikih stvari koja nam budućnost proširene stvarnosti donosi je oživljavanje svega oko nas – spomenici će pričati s nama, iznad grada će letjeti čudnovata stvorenja, kroz cijeli grad će postojati portali u prošlost
Jedna od velikih stvari koja nam budućnost proširene stvarnosti donosi je oživljavanje svega oko nas – spomenici će pričati s nama, iznad grada će letjeti čudnovata stvorenja, kroz cijeli grad će postojati portali u prošlost

Skeniranjem hrvatskih novčanica kroz aplikaciju Hrvatski velikani pokreću se trodimenzionalne animacije koje govore, kreću se po prostoru i otkrivaju neke zanimljive trenutke iz hrvatske povijesti, ovisno o apoenu, tako će se s jedne novčanice podići magla u kojoj će gakati guske, a s druge će novčanice na konju projuriti Ban Jelačić

Tim tvrtke Delta Reality [http://deltareality.com] aplikaciju je stvorio kako bi približio ljudima proširenu stvarnost, koja mnogima još djeluje kao apstraktan pojam, no zapravo u njoj može uživati svatko tko ima pametni telefon.

Ova tehnologija već se koristi na mjestima kao što su muzeji, gdje skeniranje neke slike kroz dedicirane aplikacije animira sliku ili daje neke dodatne informacije o njoj, no tim Delta Reality-a odlučio je pružiti tu mogućnost svima, gdje god se nalazili, bez potrebe da posjete neki specifični lokalitet ili muzej.

Tako su se kao rješenje nametnule novčanice - komadić povijesti koje svatko ima uza sebe, objašnjava Darian Škarica, direktor tvrtke Delta Reality: Kako smo htjeli da svi mogu doživjeti proširenu stvarnost, razmislili smo što bismo mogli iskoristiti kao okidače, koju sliku bi svatko mogao imati. Vrlo brzo smo shvatili kako bi novčanice mogle savršeno poslužiti, jer imaju toliko detalja koje često previdimo. Uživjeli smo se u stvaranje sadržaja povezanih s motivima na novčanicama i osmišljavanje kako bismo ih mogli oživjeti.

No to je samo početak, objašnjava Škarica, jer proširena stvarnost će zbilja uzeti maha kada nam za nju neće više trebati ekran telefona, već ćemo je vidjeti kroz naočale proširene stvarnosti:

Jedna od velikih stvari koja nam budućnost proširene stvarnosti donosi je oživljavanje svega oko nas – spomenici će pričati s nama, iznad grada će letjeti čudnovata stvorenja, kroz cijeli grad će postojati portali u prošlost. Već smo napravili kratke eksperimente na ovom području, ali jedno je gledati ovakve stvari kroz ekran mobitela, a druga stvar je u potpunosti doživjeti to koristeći naočale proširene stvarnosti.

Aplikaciju za Android možete preuzeti preko Google Play trgovine https://play.google.com/store/apps/details?id=com.divIT.AR.HrvatskiVelikani, a aplikacija za iPhone dostupna je na iOS App trgovini https://itunes.apple.com/us/app/hrvatski-velikani/id1342577182?ls=1&mt=8.

Izbor urednika...

Test: LG G6
povoljan put do vrha
Test: Logitech MX Master 2S i MX Anywhere 2S
duo za sva vremena
Test: AOC AG241QX
work hard, play hard
Savjetujemo: AEZ premium aluminijske felge
samo najbolje za automobil
Test: Sony Xperia XZ1
Porsche među telefonima
Test: Volkswagen Polo 1.0 TSI Beats
veliki Polo
Savjetujemo: Spriječite štete od glodavaca na automobilu
uz Liqui Moly Marten Spray
Savjetujemo: Zimmermann Sport Coat Z
automobilske kočnice bez hrđe

Stigla nam LED svijetla, H1 i H7 žarulje iz Vintaxa

Objavu dijeli CroPC.net (@tehnologija)

CroPC.net© 2006 - 2017. CroPC.net

Preporučujemo: Avalon | Produkcija: Rezic.hr

Traži... Pretraži CroPC

© 2006 - 2017. CroPC.net

ISSN: 1846-8675