Tehnologije i znanost

Bosch podučava automobile kako da uče i poduzimaju odgovarajuće radnje

Bosch planira surađivati s američkom tehnološkom tvrtkom Nvidia na izgradnji središnjeg integriranog računala
Bosch planira surađivati s američkom tehnološkom tvrtkom Nvidia na izgradnji središnjeg integriranog računala

Na međunarodnoj konferenciji Bosch ConnectedWorld 2017. u Berlinu, dobavljač tehnologija i usluga predstavio je integrirano računalo za automatizirana vozila

Zahvaljujući umjetnoj inteligenciji (UI), računalo može primjenjivati metode strojnog učenja. Očekuje se da će integrirano UI računalo navoditi automobile koji samostalno voze čak i kroz najsloženije prometne situacije ili one u kojima se automobil prvi put nalazi.

„Učimo automobil kako da samostalno upravlja kroz cestovni promet”, rekao je dr. Volkmar Denner, predsjednik Boscheva upravnog odbora na međunarodnoj industrijskoj konferenciji o internetu stvari. Automobili već upotrebljavaju Boscheve senzore za nadzor okoline. Primjenom umjetne inteligencije bit će biti moguće i tumačiti ta očitanja radi predviđanje ponašanja drugih sudionika u prometu. „Automatizirana vožnja čini ceste sigurnijima, a umjetna je inteligencija ključna da se to ostvari. Činimo automobil pametnijim,” nastavio je glavni izvršni direktor Boscha.

Bosch planira surađivati s američkom tehnološkom tvrtkom Nvidia na izgradnji središnjeg integriranog računala. Nvidia će Boschu isporučiti čip koji sprema algoritme proizvedene putem metoda strojnog učenja. Očekuje se da će proizvodnja integriranog UI računala započeti najkasnije početkom sljedećeg desetljeća.

U svojem uvodnom obraćanju na konferenciji Bosch ConnectedWorld 2017. pred oko 2700 nazočnih Denner je naveo daljnje inovativne tehnologije koje će otvoriti nova poslovna područja za Bosch. Osim umjetne inteligencije i tehnologije oblaka, jedna je od njih i tehnologija blockchain. Ona osigurava korisnicima sigurno dijeljenja podataka putem interneta bez uključivanja treće osobe. Omogućava im sklapanje sporazuma i ugovora putem interneta te sigurno provođenje platnih transakcija, a tehnologija osigurava anonimnost podataka. Blockchain se temelji na vrsti decentralizirane baze podataka koja unesene informacije distribuira na tisuće računala. Zbog toga je nemoguće krivotvoriti podatke, a korisnici manje ovise o jednom isključivom računalnom centru.

Od umjetne inteligencije i tehnologije oblaka preko tehnologije blockchain, kako rješenja s inteligentno povezanom Boschevom tehnologijom mijenjaju naš svakodnevni život? Denner na to pitanje daje jednostavan odgovor: recimo da kamen proleti zrakom i udari u jedan od bočnih prozora automobila. Radionica putem tehnologije oblaka prima automatsku obavijest te se može pripremiti za provođenje nužnih popravaka. Povezana logistika i povezani viličari znače da je zamjenski dio spreman i čeka dolazak korisnika. Nošenjem naočala s proširenom stvarnošću koje prikazuju upute mehaničar radove može izvršavati jednostavnije i brže nego prije. Prednost za vozače je u tome što se mogu vratiti u automobil i odvesti ga iz radionice nakon vrlo kratkog čekanja, bez potrebe za naknadnim vraćanjem po automobil sljedećega dana te bez potrebe za skupim alternativama u međuvremenu.

Izbor urednika...

Koje aluminijske naplatke odabrati i kako se brinuti o njima?
Savjetujemo
Kako spremiti i sačuvati zimske gume za sljedeću sezonu?
Savjetujemo
Test: Logitech G433
moćne i ljepe
Test: Garmin DriveAssist 51 LMT-S
revolucija navigacije
Test: Huawei P20 Pro
vidite više
Test: RaceChip GTS
oslobodite snagu automobila
Test: Škoda Karoq Style 1.6 TDI
češka ofenziva

Vozimo Audi A1

Objavu dijeli CroPC.net (@tehnologija)

CroPC.net© 2006 - 2018. CroPC.net

Preporučujemo: Avalon | Produkcija: Rezic.hr

Traži... Pretraži CroPC

© 2006 - 2017. CroPC.net

ISSN: 1846-8675