Softver i aplikacije

Alat za digitalnu forenziku vozila po prvi put predstavljen u Hrvatskoj

S obzirom da navedene analize mogu značajno pomoći u rekonstrukciji prometnih nesreća, rješavanja kriminalnih slučajeva i sličnih aktivnosti, ne čudi da su Istražitelji iz regije i predstavnici drugih zainteresiranih organizacija poput Prometnog fakulteta pozorno pratili radionicu
S obzirom da navedene analize mogu značajno pomoći u rekonstrukciji prometnih nesreća, rješavanja kriminalnih slučajeva i sličnih aktivnosti, ne čudi da su Istražitelji iz regije i predstavnici drugih zainteresiranih organizacija poput Prometnog fakulteta pozorno pratili radionicu

Istražitelji iz regije ovog su petka po prvi put u Hrvatskoj imali priliku vidjeti prezentaciju alata za digitalnu forenziku vozila

Nju su u prostorijama INsig2-a održali predstavnici američke tvrtke Berla i švedske tvrtke MSAB, globalnih lidera u području digitalne forenzike za vozila, odnosno mobitela.

Na radionici koju su vodili stručnjaci te dvije tvrtke, predstavljeno je rješenje koje uključuje Berlin hardver iVe razvijen kako bi preuzeo podatke sa sustava za zabavu i telematiku u vozilima i MASB-ov softver XAMN namijenjen analizi preuzetih podataka.

Ti podaci, ovisno o automobilu, mogu uključivati nedavne destinacije na kojima je vozilo boravilo, omiljene lokacije, ispis poziva, listu kontakata, sms i email poruke, fotografije, video, povijest lokacija navigacijskog sustava. Mnogi sustavi bilježe čak i kad i gdje su paljena i gašena svjetla, otvarana i zatvarana vrata na vozilu, gdje se vozilo nalazilo kad je uključen ili isključen Bluetooth uređaj u njemu i slično. iVe trenutno može preuzeti podatke s više od 5200 modela automobila opremljenima sustavima za zabavu i telematiku. Među markama koje se često mogu vidjeti i na hrvatskim cestama to uključuje BMW, FIAT, Ford, Opel, Seat, Škodu, Toyotu i Volkswagen.

S obzirom da navedene analize mogu značajno pomoći u rekonstrukciji prometnih nesreća, rješavanja kriminalnih slučajeva i sličnih aktivnosti, ne čudi da su Istražitelji iz regije i predstavnici drugih zainteresiranih organizacija poput Prometnog fakulteta pozorno pratili radionicu, koja je uz prezentaciju primjera iz prakse uključivala i demonstraciju preuzimanja i analize podataka s jednog automobila.

„Drago mi je da smo prezentacijom ovih alata još jednom potvrdili da INsig2 prati najnovije svjetske trendove u području digitalne forenzike. Paralelno s trendovima redovito pratimo potrebe i zahtjeve naših klijenata te im u suradnji s našim partnerima nastojimo ponuditi što širi raspon cjelovitih rješenja.“ – rekao je Goran Oparnica, direktor INsig2-a.

Izbor urednika...

Test: LG G6
povoljan put do vrha
Test: Logitech MX Master 2S i MX Anywhere 2S
duo za sva vremena
Test: AOC AG241QX
work hard, play hard
Savjetujemo: AEZ premium aluminijske felge
samo najbolje za automobil
Test: Sony Xperia XZ1
Porsche među telefonima
Test: Volkswagen Polo 1.0 TSI Beats
veliki Polo
Savjetujemo: Spriječite štete od glodavaca na automobilu
uz Liqui Moly Marten Spray
Savjetujemo: Zimmermann Sport Coat Z
automobilske kočnice bez hrđe

Nema tajni - za upravljačem smo nove Škode Karoq

Objavu dijeli CroPC.net (@tehnologija)

CroPC.net© 2006 - 2017. CroPC.net

Preporučujemo: Avalon | Produkcija: Rezic.hr

Traži... Pretraži CroPC

© 2006 - 2017. CroPC.net

ISSN: 1846-8675