Ostale vijesti

Suradnja Microsofta i Udruge Programerko

Suradnja se odnosi i na osnivanje Code Clubova, odnosno volonterske mreže klubova programiranja za djecu
Suradnja se odnosi i na osnivanje Code Clubova, odnosno volonterske mreže klubova programiranja za djecu

Microsoft Hrvatska i nevladina Udruga Programerkokoja se bavi poticanjem razvoja informatičkih vještina kod djece, dogovorili su suradnju čija je svrha provođenje radionica u programu Scratch u SOS dječjim selima i drugim dječjim ustanovamau Hrvatskoj te osnivanje Code Clubova, odnosno klubova programiranja širom Hrvatske

U subotu, 13. svibnja, održana je radionica u Scratchu u SOS Dječjem selu Ladimirevci tijekom koje su djeca od 1. do 7. razreda osnovne školeupoznali s programskim jezikom Scratch i osnovama programiranja u Scratchu. Djeca su učila o matematičkim i računalnim principima kao što su naredbe za postavljanje i kretanje likova po ekranu, programskoj petlji, varijablama, što će im pomoći da razviju vještine kao što su rješavanje problema, kreativnost te suočavanje s novim izazovima. Sličan program u okviru ovog projekta već su prošla djeca iz SOS Dječjeg sela Lekenik, a u sljedećem razdoblju očekuju se dodatne radionice.

Suradnja se odnosi i na osnivanje Code Clubova, odnosno volonterske mreže klubova programiranja za djecu. U svijetu ima više od 10 000 Code Clubova, a njihova svrha je omogućiti djeci da nauče programirati te logički i kreativno razmišljati bez obzira na lokaciju i financijska sredstva. Osnivanje Code Clubova je vrlo jednostavno – potreban je samo prostor i volonter koji radi s djecom kroz školsku godinu. Dosad je osnovano preko 30 klubova u Hrvatskoj, a u planu je osnivanje 10 tak novih klubova tijekom godine.

„Donacija će nam omogućiti održavanje Scratch radionica za djecu koja nisu u mogućnosti doći na radionice u Zagreb, a dodatno ćemo podržati osnivanje klubova programiranja prema Code Club programu u manjim mjestima i udaljenim lokacijama organizacijom i održavanjem promotivnih probnih Code Club radionica koje bi djecu i zajednicu potaknuli na daljnji nastavak radionica kroz školsku godinu“, rekla je Vedrana Miholić, predsjednica Udruge Programerko.

Inače, na dosad održanim Scratch radionicama djeca su bila oduševljena programom te su bez problema mogla pratiti ubrzani tempo početničke radionice koja je, između ostalog, pokazala da među njima ima onih koji su se iskazali analitičkim načinom razmišljanja i kreativnošću.

„Iznimno smo sretni što smo u prilici podržati hvalevrijedne projekte udruge Programerko. Microsoft Hrvatska kontinuirano radi na približavanju značaja tehnologije mladima te njihovoj edukaciji o važnosti digitalnih tehnologija kao i na razvijanju njihovih vještina nužno potrebnih za poslove budućnosti. IT radionice i klubovi programiranja izvrstan su način da djeci ukažemo koliko je programiranje važno za poslove budućnosti, bez obzira da li se odluče za karijeru u IT-u ili odaberu neki drugi smjer. Djeca su željna izazova i ovakve radionice im upravo to pružaju, a posebno je lijepo vidjeti djecu koja uživaju igrajući se s tehnologijom te tako razvijaju svoje kreativne sposobnosti“, rekla je Lejla Zukić-Krivdić, direktorica Microsofta za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Izbor urednika...

Test: Volkswagen Arteon 2.0 TDI DSG Elegance
ulaznica u odabrano društvo
Test: Carly
izvucite najviše iz svog automobila
Test: Epson WorkForce Pro WF-6590DWF
ubojica lasera
Stilski dom koji odražava vašu osobnost
Niskoenergetska kuća
Test: Volkswagen Crafter 35 2.0 TDI
svestrani poduzetnik
Pripremite automobil za ugodniju i sigurniju vožnju zimi
Savjetujemo
Test: LG Q6
premium u pola cijene

RaceChip GTS na testu

Objavu dijeli CroPC.net (@tehnologija)

CroPC.net© 2006 - 2017. CroPC.net

Preporučujemo: Avalon | Produkcija: Rezic.hr

Traži... Pretraži CroPC

© 2006 - 2017. CroPC.net

ISSN: 1846-8675