Njuškalo

Velikim podacima do milijardi eura!

Veliki i otvoreni podaci donijet će 206 milijardi Eura u EUVeliki i otvoreni podaci donijet će 206 milijardi Eura u EU

Izvješće o utjecaju velikih i otvorenih podataka na ekonomiju EU, kojeg je sponzorirao Microsoft, a izradio Institut za ekonomske studije u Varšavi, pokazalo je pozitivan utjecaj i na hrvatski BDP.

U izvješću o utjecaju korištenja velikih i otvorenih podataka (big and open data) u 28 članica Europske unije pokazano je kako će proces preobrazbe prema rješenjima koja barataju velikom količinom podataka donijeti dodatnih 206 milijardi eura u blagajnu EU, to jest dodatnih 1.9% porasta europskog BDP-a do 2020. godine.

Najveći porast bit će u Sjevernoj Europi 2.2%, zatim u novim članicama, među koje spada i Hrvatska, 1.9%, dok će u državama južne Europa narasti za samo 1.6%. Gledajući ekonomske sektore, najviše koristi imat će trgovina (47 milijardi €), proizvodnja (45 milijardi €), javni prijevoz (27 milijardi €) i zdravstvo (10 milijardi €).

Hrvatska se, prema postotku individualnog rasta, nalazi na sedamnaestom mjestu od 28 članica, između Slovenije i Malte i peta je država među novim članicama s postotkom porasta tek nešto manjim od prosjeka novih država Europske unije.

Analizu 'Veliki i otvoreni podaci u Europi: pokretač rasta ili promašena prilika?' koju je sponzorirao Microsoft, a naručio demosEUROPA, sproveo je Institut za ekonomske studije iz Varšave koristeći makroekonomsku studiju pristupa od dna prema gore (bottom-up) kako bi odredio ekonomski potencijal velikih i slobodnih podataka. Korišteni model BOUDICA (Big and Open Data Universal Impact Assessment) sadrži detaljne podatke o europskom gospodarstvu kako bi procijenio dodane vrijednosti za poduzeća u dvadeset i jednom gospodarskom sektoru u svakoj državi članici EU-a.

Učinkovitiji i transparentniji javni sektor, što je jedan od potencijala velikih i slobodnih podataka, posebno je istaknut u ovom izvješću. Od aplikacija koji omogućavaju građanima jednostavnije planiranje korištenja javnog prijevoza do informacija koji će pružiti stanovnicima bolji uvid mjere za bolje korištenje energije u domovima, izvješće naglašava potencijal za jačanje javne kontrole i osnaživanje javnih rasprava o vladinim uslugama i potezima. Mala i srednja poduzeća kao i privatni poduzetnici također mogu uvelike prosperirati od boljeg pristupa financiranju i tržištu te poboljšati učinkovitost poslovnih procesa koristeći velike i otvorene podatke.

Zadnje recenzije

Igrali smo

PARTNERI

A1
Adriatic
AKD
Algebra
Bosch
Huawei
HT
IN2
Infodom
Lenovo
Njuškalo
Telemach
Einhell

ISSN: 1846-8675

© 2006. - 2024. CroPC.net

                    

Preporučujemo: cyber_FolksTemplatePlazza

CroPC.net upotrebljava internetske kolačiće (eng. cookies). Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.