Inovacije su ključni pokretač gospodarskog rasta Hrvatske

Glavni cilj ove konferencije bio je istaknuti važnost uspostave Nacionalnog inovacijskog sustava kroz inovacije kao pokretača rasta hrvatskog gospodarstvaGlavni cilj ove konferencije bio je istaknuti važnost uspostave Nacionalnog inovacijskog sustava kroz inovacije kao pokretača rasta hrvatskog gospodarstva

U organizaciji Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta održana je konferencija „Nacionalni inovacijski sustav za konkurentniju Hrvatsku“ u sklopu “Strateškog projekta za podršku uspostavi Inovacijske mreže za industriju i tematskih inovacijskih platformi”, kojeg Ministarstvo provodi u partnerstvu s Hrvatskom gospodarskom komorom

Glavni cilj ove konferencije bio je istaknuti važnost uspostave Nacionalnog inovacijskog sustava kroz inovacije kao pokretača rasta hrvatskog gospodarstva, pojasniti ulogu pametne specijalizacije u stvaranju novih poslovnih prilika te predstaviti planove i pravila za novo programsko razdoblje 2021. – 2027. godine.

Uspostava tematskih inovacijskih vijeća jedan je od ključnih koraka u izgradnji učinkovitog nacionalnog inovacijskog sustava i stvaranju poticajnijeg okruženja za inovacije. Ona umrežavaju poslovni sektor sa znanstveno-istraživačkom zajednicom i tijelima javne vlasti te potiču međusobnu razmjenu znanja i iskustava.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u svom je uvodnom govoru naglasio kako Hrvatska ima svoju inovacijsku mrežu koja će omogućiti poduzetnicima da svoje ideje pretoče u komercijalne uspjehe.

„Uspostava tematskih inovacijskih vijeća jedan je od ključnih koraka u izgradnji učinkovitog nacionalnog inovacijskog sustava i stvaranju poticajnijeg okruženja za inovacije. Njihova je glavna uloga da umreže poduzetnički sektor sa znanstveno-istraživačkom zajednicom i tijelima javne vlasti te potiču međusobnu razmjenu znanja i iskustava“, istaknuo je ministar Horvat te dodao kako je stvaranje inovacijskog sustava preduvjet za privlačenje europskih sredstava putem dva velika natječaja. „Sve naše inicijative idu prema stvaranju održivog inovacijskog eko-sustava, pa tako i nedavno osnovana Radna skupina za unapređenje poslovanja, koja će poslužiti kao međuresorni akcelerator. Važno je da imamo dobru koordinaciju na svim razinama između svih dionika ovog procesa“, zaključio je ministar Horvat.

U sklopu konferencije održana je i zanimljiva panel rasprava na temu „Poticanje inovacija kroz suradnju poslovne i znanstveno-istraživačke zajednice”, a na kojoj su sudjelovali predsjednici svih pet Tematskih inovacijskih vijeća  prof. dr. sc. Dragan Primorac (Tematskog inovacijsko vijeće za zdravlje i kvalitetu života), dr. sc. Jasmina Ranilović (Tematsko inovacijsko vijeće za hranu i bioekonomiju), Gordan Pešić(Tematsko inovacijsko vijeće za sigurnost), dr. sc. Ernest Vlačić (Tematsko inovacijsko vijeće za energiju i održivi okoliš), mr. sc. Mija Šipek (Tematsko inovacijsko vijeće za promet i mobilnost) te kao predstavnik znanstveno-istraživačke zajednice dr. sc. David Matthew Smith. Svi panelisti izrazili su veliko zadovoljstvom činjenicom da je došlo do povezivanja znanstvenog i poslovnog sektora te zaključili kako je brzina djelovanja ključna na svim razinama.

Mr. sc. Mija Šipek (Tematsko inovacijsko vijeće za promet i mobilnost) napomenula je kako iz njenog iskustva profesori nisu u potpunosti upoznati s uvjetima natječaja i kako su nepovjerljivi te da bismo morali dodatno educirati akademsku zajednicu o IRI. Istaknula je i važnost poštivanja rokova evaluacije projekata.

Dr. sc. Jasmina Ranilović (Tematsko inovacijsko vijeće za hranu i bioekonomiju) objasnila je kako je perspektive poslovnog sektora brzina izuzetno važna.

„Moramo znati stanje na tržištu, izvozna smo kompanija, a na policama je nevjerojatna konkurencija. Potrebno je brzo razviti proizvod, a istraživački proces u našoj industriji mora biti kratak. Smatram kako akademska zajednica nije u potpunosti spremna, a inovacija mora postati naš DNA“, zaključila je Ranilović.

Izbor urednika...

Vozili smo: Mercedes-Benz C220d
uvijek na vrhu
Test: Epson EcoTank ITS L619
poslovni anđeo
Vozili smo: Audi A6 45 TDI quattro tiptronic Dynamic
njegovo veličanstvo
Test: D-Link DIR-878
posljednji pozdrav za loš Wi-Fi
Vozili smo: Volkswagen Amarok Comfortline 3.0 TDI V6 4MOTION
vuk u janjećoj koži
Test: Sony RX100 VI
džepni profesionalac
Test: Lenovo Legion Y530
pitoma zvijer
Test: Philips 272B7QPJEB
kralj ureda
View this post on Instagram

A post shared by CroPC.net (@tehnologija) on

Profili tvrtki


arios Inovacije su ključni pokretač gospodarskog rasta Hrvatske - CroPC.net

ARIOS
Belišće
Agencija za računovodstvo, informatiku, organizaciju i savjetovanje


logo_tvrtka Inovacije su ključni pokretač gospodarskog rasta Hrvatske - CroPC.net

Naziv tvrtke
Mjesto
Ovdje može biti i profil vaše tvrtke.


logo_tvrtka Inovacije su ključni pokretač gospodarskog rasta Hrvatske - CroPC.net

Naziv tvrtke
Mjesto
Ovdje može biti i profil vaše tvrtke.


logo_tvrtka Inovacije su ključni pokretač gospodarskog rasta Hrvatske - CroPC.net

Naziv tvrtke
Mjesto
Ovdje može biti i profil vaše tvrtke.


logo_tvrtka Inovacije su ključni pokretač gospodarskog rasta Hrvatske - CroPC.net

Naziv tvrtke
Mjesto
Ovdje može biti i profil vaše tvrtke.


Traži... Pretraži CroPC

© 2006 - 2019. CroPC.net

ISSN: 1846-8675