Događaji

U Zagrebu održan regionalni Imagine Cup, Microsoftovo natjecanje za studente

Za razliku od prošlih godina, ove godine nije bilo specifičnih kategorija što znači da su mogli aplicirati timovi s raznim idejama
Za razliku od prošlih godina, ove godine nije bilo specifičnih kategorija što znači da su mogli aplicirati timovi s raznim idejama

Projekt Knowlead iz BiH pobijedio je na regionalnom Imagine Cup natjecanju, održanom na Leap Summitu u Zagrebu, te se plasirao se na svjetsko finale u Seattleu gdje će se u srpnju natjecati s brojnim studentskim timovima iz raznih zemalja svijeta, za nagradu od 100.000 američkih dolara

Riječ je o najvećem i najstarijem studentskom natjecanju tvrtke Microsoft koje ove godine slavi 15 godina postojanja. U zagrebačkom Studentskom centru u finalu je sudjelovalo šest timova iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Bugarske te se natjecalo u razvijanju aplikacija, računalnih igara te rješenja problema u zajednici.

Za razliku od prošlih godina, ove godine nije bilo specifičnih kategorija što znači da su mogli aplicirati timovi s raznim idejama. Za svako od prijavljenih softverskih rješenja natjecatelji su koristili Microsoft Azure platformu, a morali su priložiti i poslovni te marketinški plan. Pobjednički tim Knowlead iz Bosne i Hercegovine kojeg čine voditelj tima Ekrem Nurović te članovi Haris Botić, Amer Zavlan i Ejub Hadžić, osmislio je online platformu za razmjenu znanja pomoću koje studenti mogu podijeliti svoje znanje te steći dodatna znanja od svojih kolega. Koncept je baziran na razmjeni znanja, a korisnici nisu dužni ništa platiti sve dok pružaju svoje znanje drugim korisnicima.

"Jako smo uzbuđeni činjenicom da smo se popeli na tron regionalnog Imagine Cupa u Zagrebu. Ovo su trenuci kada neprespavane noći, žrtvovanje i cjelokupni rad izbiju u prvi plan i budu prepoznati na regionalnoj razini. Nijanse su odlučivale o tome koji projekt će biti prvi, drago nam je da smo to mi. Želimo ovo vrijeme do svjetskog natjecanja maksimalno iskoristiti u razvijanju cijele platforme kako bismo što spremniji otišli u Ameriku. Mi smo na početku puta, cilj nam je da kreiramo globalnu kompaniju, a Imagine Cup je vjetar u leđa i odskočna daska za buduće uspjehe“, rekao je voditelj tima Ekrem Nurović koji je naglasio kako je ideja za projekt nastala kada je prije nekoliko godina bio nezadovoljan kvalitetom tečajeva za učenje stranih jezika te se odlučio napraviti model razmjene znanja zasnovan na minutama kao mjernoj jedinici. Naime, pojedinac provodi određeni broj minuta učeći te isti broj minuta podučava ostale u području u kojem je stručan. Na taj način na Knowleadu svatko ima ulogu i profesora i studenta te pomaže drugima u onim područjima koje bolje poznaje, a dobija znanje iz područja koje manje poznaje.

„Ove godine prvi put je bilo organizirano regionalno finale za studente iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Bugarske, Makedonije, Slovenije i Srbije, a šest najboljih timova došli su u Zagreb gdje su se uz pomoć mentora iz Microsofta pripremili za samo finale i predstavljanje na Leap Summitu. Pobjednički tim osim karte za svjetsko finale, osvojio je i 25.000 dolara u Azure kreditima, pomoću kojih će projekt pripremiti za daljnje natjecanje i nove korisnike uz mentoriranje Microsoftovih stručnjaka. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u ovogodišnjem natjecanju i brojnim projektima koji pokazuju da studenti imaju odlične ideje koje mogu biti platforma za bavljenje poduzetništvom“, rekla je voditeljica regionalnog projekta Imagine Cup Nina Šindija.

Uz pobjednički projekt, posjetitelji su se upoznali s još pet zanimljivih ideja/projekata. Hrvatski timovi su osmislili aplikaciju Crolmagine, video analizu za praćenje broja putnika koja omogućuje putnicima da odluče kojim će vlakom ići s obzirom na broj putnika te platformu za učenje i ponavljanje prije ispita koja je već implementirana na varaždinski FOI te se studenti prve godine putem nje pripremaju za ispite. Tim Lab of Dreams iz Bosne i Hercegovine predstavio je mobilnu igru 'Claw Machine' u kojoj je cilj skupiti sve igračke, a pritom izbjegavati raznorazne prepreke dok je Tim Solution404 iz BiH osmislio aplikaciju 'SOS Button' koja će zaposlenicima hitne pomoći omogućiti uvid u hitne slučajeve i tako omogućiti bržu reakciju. Tim 'Let me Dance' iz Bugarske osmislio je aplikaciju čiji je glavni smisao naučiti korisnike novim plesnim koracima kako bi se borili protiv pretilosti.

U finale u Seattleu plasiralo se šest timova iz centralne i istočne Europe, a pobjednički tim će nagradu od 100 000 dolara uložiti u razvoj projekta.

Izbor urednika...

Koje aluminijske naplatke odabrati i kako se brinuti o njima?
Savjetujemo
Kako spremiti i sačuvati zimske gume za sljedeću sezonu?
Savjetujemo
Test: Logitech G433
moćne i ljepe
Test: Garmin DriveAssist 51 LMT-S
revolucija navigacije
Test: Huawei P20 Pro
vidite više
Test: RaceChip GTS
oslobodite snagu automobila
Test: Škoda Karoq Style 1.6 TDI
češka ofenziva

Unesite boje u život

Objavu dijeli CroPC.net (@tehnologija)

CroPC.net© 2006 - 2018. CroPC.net

Preporučujemo: Avalon | Produkcija: Rezic.hr

Traži... Pretraži CroPC

© 2006 - 2017. CroPC.net

ISSN: 1846-8675