Događaji

U Višnjanu otvoren jedinstveni laboratorij opremljen donacijom HT-a

Izgradnjom i opremanjem laboratorija omogućava se provođenje cjelogodišnjih programa s višom razinom kvalitete, udobnosti i sigurnosti učenika
Izgradnjom i opremanjem laboratorija omogućava se provođenje cjelogodišnjih programa s višom razinom kvalitete, udobnosti i sigurnosti učenika

Astronomsko društvo Višnjan predstavilo je novi laboratorij opremljen donacijom Hrvatskog Telekoma u sklopu natječaja „Zajedno smo jači“, riječ je o jedinstvenom laboratoriju u Hrvatskoj, koji omogućuje interdisciplinarna učenička istraživanja, a može se prilagoditi za visokospecijalizirane projekte iz područja biologije, astrobiologije i kemije

Izgradnjom i opremanjem laboratorija omogućava se provođenje cjelogodišnjih programa s višom razinom kvalitete, udobnosti i sigurnosti učenika. Laboratorij svojom opremljenošću udovoljava zahtjevima za provođenje uvodnih vježbi rada u kemijskom, mikrobiološkom, biološkom i astrobiološkom laboratoriju za osnovce, ali i potrebama specijaliziranih projekata za srednjoškolce.

„Bez ulaganja u tehnologiju i znanost nema napretka u društvu, a ovaj laboratorij vrlo je važan iskorak, jer nam omogućuje da u projekte popularizacije znanosti uključimo i do tri puta više djece nego do sada. Interes među djecom za znanost vrlo je velik, pa su već prvi rezultati ne samo potvrdili opravdanost ulaganja, nego i potrebu za daljnjim širenjem ovakvih projekata. Drago nam je što smo u Hrvatskom Telekomu našli partnera s čijom ćemo potporom sigurno našoj djeci omogućiti da barem pokušaju biti znanstvenici ili tehnolozi“, rekao je Korado Korlević, voditelj Znanstveno-edukacijskog centra i predsjednik Astronomskog društva Višnjan.

Ovisno o konfiguraciji, laboratorij u Višnjanu može primiti deset učenika za jednostavnije vježbe, odnosno pet do šest za istraživački rad. Menadžment laboratorijskih resursa provodi se, zahvaljujući donaciji Hrvatskog Telekoma, uz pomoć Laba, hrvatskog softvera za upravljanje laboratorijskim resursima i protokolima.

„Ovo je jedini takav laboratorij dostupan učenicima u Hrvatskoj. U njemu učenici mogu izvoditi klasičnu kemijsku analitiku, učiti spektroskopske metode, provoditi ekološka, biokemijska i mikrobiološka istraživanja te u sterilnim uvjetima održavati kulture algi i biljnih tkiva”, pojasnio je Petar Čuček, voditelj edukacijskih programa Astronomskog društva Višnjan.

„HT je među prvima ukazao na važnost STEM-a i praktičnog obrazovanja budućih generacija mladih stručnjaka u prirodoslovnim područjima. Ovaj laboratorij iznimno je važan primjer za razvoj budućih stručnjaka jer djeci pruža mogućnost da upoznaju uzbudljiv znanstveni rad koji će odrediti njihove interese i pomoći im da se opredijele za STEM školovanje i karijeru. Zato u Hrvatskom Telekomu nastavljamo sa STEM projektima usmjerenima prema osnovnoškolcima, dok projektima STEM Hub, Hackathon i Idea Knockout stvaramo platformu za povezivanje akademske i studentske zajednice. U budućnosti HT planira u STEM projekte uključiti i srednje škole, čime će biti obuhvaćene sve ciljane skupine“, istaknula je Iva Lopac Butorac, direktorica Odjela ljudskih resursa Hrvatskog Telekoma.

Učenici koji su već radili u laboratoriju demonstrirali su na predstavljanju dosad realizirane projekte. Okupljeni predstavnici donatora, medija i lokalne zajednice tako su mogli vidjeti optimizaciju uzgojnih uvjeta mikroalgi i njihovo korištenje u projektu BioDizel, te MFC projekt koji uključuje razvoj bioloških gorivih ćelija za pročišćavanje otpadnih voda i proizvodnju električne energije. Prikazan je i projekt Geomar, posvećen kemijsko-mikrobiološko-geološkoj karakterizaciji malih metanskih izvora zapadne obale Istre.

Osim opremanja laboratorija, Astronomsko društvo Višnjan donacijom natječaja „Zajedno smo jači“ u iznosu od 350.000 kuna, utrostručilo je broj učenika osnovnih i srednjih škola koji su pohađali radionice i škole u okviru programa uvoda u znanost - HT Campus. Donacija je osigurala uključivanje većeg broja nastavnika, mentora, asistenata i volontera koji se bave radom s mladima u STEM područjima.

Izbor urednika...

Test: Volkswagen Arteon 2.0 TDI DSG Elegance
ulaznica u odabrano društvo
Test: Carly
izvucite najviše iz svog automobila
Test: Epson WorkForce Pro WF-6590DWF
ubojica lasera
Stilski dom koji odražava vašu osobnost
Niskoenergetska kuća
Test: Volkswagen Crafter 35 2.0 TDI
svestrani poduzetnik
Pripremite automobil za ugodniju i sigurniju vožnju zimi
Savjetujemo
Test: LG Q6
premium u pola cijene

Tko je Huawei? Saznali smo sve iz prve ruke u Helsinkiju #meethuawei

Objavu dijeli CroPC.net (@tehnologija)

CroPC.net© 2006 - 2017. CroPC.net

Preporučujemo: Avalon | Produkcija: Rezic.hr

Traži... Pretraži CroPC

© 2006 - 2017. CroPC.net

ISSN: 1846-8675