Događaji

U Višnjanu otvoren jedinstveni laboratorij opremljen donacijom HT-a

Izgradnjom i opremanjem laboratorija omogućava se provođenje cjelogodišnjih programa s višom razinom kvalitete, udobnosti i sigurnosti učenika
Izgradnjom i opremanjem laboratorija omogućava se provođenje cjelogodišnjih programa s višom razinom kvalitete, udobnosti i sigurnosti učenika

Astronomsko društvo Višnjan predstavilo je novi laboratorij opremljen donacijom Hrvatskog Telekoma u sklopu natječaja „Zajedno smo jači“, riječ je o jedinstvenom laboratoriju u Hrvatskoj, koji omogućuje interdisciplinarna učenička istraživanja, a može se prilagoditi za visokospecijalizirane projekte iz područja biologije, astrobiologije i kemije

Izgradnjom i opremanjem laboratorija omogućava se provođenje cjelogodišnjih programa s višom razinom kvalitete, udobnosti i sigurnosti učenika. Laboratorij svojom opremljenošću udovoljava zahtjevima za provođenje uvodnih vježbi rada u kemijskom, mikrobiološkom, biološkom i astrobiološkom laboratoriju za osnovce, ali i potrebama specijaliziranih projekata za srednjoškolce.

„Bez ulaganja u tehnologiju i znanost nema napretka u društvu, a ovaj laboratorij vrlo je važan iskorak, jer nam omogućuje da u projekte popularizacije znanosti uključimo i do tri puta više djece nego do sada. Interes među djecom za znanost vrlo je velik, pa su već prvi rezultati ne samo potvrdili opravdanost ulaganja, nego i potrebu za daljnjim širenjem ovakvih projekata. Drago nam je što smo u Hrvatskom Telekomu našli partnera s čijom ćemo potporom sigurno našoj djeci omogućiti da barem pokušaju biti znanstvenici ili tehnolozi“, rekao je Korado Korlević, voditelj Znanstveno-edukacijskog centra i predsjednik Astronomskog društva Višnjan.

Ovisno o konfiguraciji, laboratorij u Višnjanu može primiti deset učenika za jednostavnije vježbe, odnosno pet do šest za istraživački rad. Menadžment laboratorijskih resursa provodi se, zahvaljujući donaciji Hrvatskog Telekoma, uz pomoć Laba, hrvatskog softvera za upravljanje laboratorijskim resursima i protokolima.

„Ovo je jedini takav laboratorij dostupan učenicima u Hrvatskoj. U njemu učenici mogu izvoditi klasičnu kemijsku analitiku, učiti spektroskopske metode, provoditi ekološka, biokemijska i mikrobiološka istraživanja te u sterilnim uvjetima održavati kulture algi i biljnih tkiva”, pojasnio je Petar Čuček, voditelj edukacijskih programa Astronomskog društva Višnjan.

„HT je među prvima ukazao na važnost STEM-a i praktičnog obrazovanja budućih generacija mladih stručnjaka u prirodoslovnim područjima. Ovaj laboratorij iznimno je važan primjer za razvoj budućih stručnjaka jer djeci pruža mogućnost da upoznaju uzbudljiv znanstveni rad koji će odrediti njihove interese i pomoći im da se opredijele za STEM školovanje i karijeru. Zato u Hrvatskom Telekomu nastavljamo sa STEM projektima usmjerenima prema osnovnoškolcima, dok projektima STEM Hub, Hackathon i Idea Knockout stvaramo platformu za povezivanje akademske i studentske zajednice. U budućnosti HT planira u STEM projekte uključiti i srednje škole, čime će biti obuhvaćene sve ciljane skupine“, istaknula je Iva Lopac Butorac, direktorica Odjela ljudskih resursa Hrvatskog Telekoma.

Učenici koji su već radili u laboratoriju demonstrirali su na predstavljanju dosad realizirane projekte. Okupljeni predstavnici donatora, medija i lokalne zajednice tako su mogli vidjeti optimizaciju uzgojnih uvjeta mikroalgi i njihovo korištenje u projektu BioDizel, te MFC projekt koji uključuje razvoj bioloških gorivih ćelija za pročišćavanje otpadnih voda i proizvodnju električne energije. Prikazan je i projekt Geomar, posvećen kemijsko-mikrobiološko-geološkoj karakterizaciji malih metanskih izvora zapadne obale Istre.

Osim opremanja laboratorija, Astronomsko društvo Višnjan donacijom natječaja „Zajedno smo jači“ u iznosu od 350.000 kuna, utrostručilo je broj učenika osnovnih i srednjih škola koji su pohađali radionice i škole u okviru programa uvoda u znanost - HT Campus. Donacija je osigurala uključivanje većeg broja nastavnika, mentora, asistenata i volontera koji se bave radom s mladima u STEM područjima.

Izbor urednika...

Koje aluminijske naplatke odabrati i kako se brinuti o njima?
Savjetujemo
Kako spremiti i sačuvati zimske gume za sljedeću sezonu?
Savjetujemo
Test: Logitech G433
moćne i ljepe
Test: Garmin DriveAssist 51 LMT-S
revolucija navigacije
Test: Huawei P20 Pro
vidite više
Test: RaceChip GTS
oslobodite snagu automobila
Test: Škoda Karoq Style 1.6 TDI
češka ofenziva

Vozimo Audi A1

Objavu dijeli CroPC.net (@tehnologija)

CroPC.net© 2006 - 2018. CroPC.net

Preporučujemo: Avalon | Produkcija: Rezic.hr

Traži... Pretraži CroPC

© 2006 - 2017. CroPC.net

ISSN: 1846-8675