Biznis

Spolna pristranost u sektoru tehnologije nije ograničena samo na IT i inženjerstvo

Prema rezultatima istraživanja većina ispitanih žena smatra posao u sektoru tehnologije privlačnim jer im daje slobodu inovativnosti (81%), dinamično radno okruženje (70%) i fleksibilno radno vrijeme (78%)
Prema rezultatima istraživanja većina ispitanih žena smatra posao u sektoru tehnologije privlačnim jer im daje slobodu inovativnosti (81%), dinamično radno okruženje (70%) i fleksibilno radno vrijeme (78%)

Odjeli kao što su Ljudski resursi, Financije, Marketing i Služba za korisnike sve više zahtijevaju tehnološke kompetencije uz kompetencije nevezane uz sektor tehnologije, iskustvo i vještine, a istraživanje se bavi upravo tom pojavom i razjašnjava mitove, mišljenja i predrasude zbog kojih sektor tehnologije ne uspijeva privući više žena na raznim pozicijama

Prema rezultatima istraživanja većina ispitanih žena smatra posao u sektoru tehnologije privlačnim jer im daje slobodu inovativnosti (81%), dinamično radno okruženje (70%) i fleksibilno radno vrijeme (78%). Ostale prednosti zaposlenja u tehnološkoj kompaniji uključuju neformalan način odijevanja (69%) i manju hijerarhijsku strukturu (61%) u odnosu na druge branše.

Međutim, gotovo polovica (42%) žena na pozicijama izvan sektora tehnologije smatra da je spolna pristranost gora nego što su očekivali. Postotak je još veći među ženama koje su na višim pozicijama na korporativnoj ljestvici, pri čemu 52% žena na višim menadžerskim pozicijama i 57% žena koje su dio izvršnih odbora tvrdi da su doživjele spolnu pristranost na radnom mjestu. Štoviše, gotovo polovica ispitanih žena (48%) smatra da su kao žene na poziciji nevezanoj uz sektor tehnologije naišle na manje poštovanja od muškarca na istoj poziciji.

Manjak ženskih uzora i vođa u tehnološkom sektoru neizostavno stvara prepreke za žene, pri čemu 90% ispitanica to smatra problemom. Isti postotak žena zaposlenih na pozicijama koje ne spadaju u područje tehnologije tvrdi da bi ih veći broj žena na vodećim pozicijama inspirirao da potraže priliku za razvoj u sektoru tehnologije. To dokazuje i činjenica da se više od trećine ispitanih žena (34%) slaže s činjenicom da bi ih program mentorstva potaknuo na razvoj karijere u tehnologiji. Međutim samo 20% njih tvrdi da im je poslodavac omogućio takvu priliku.

Istraživanje je proveo Booking.com na 761 ispitanici s 8 tržišta koje na puno radno vrijeme rade u tehnološkoj tvrtki, ali ne na poziciji sektora tehnologije. Podaci su prikupljeni u četvrtom kvartalu 2016. godine.

Izbor urednika...

Test: Volkswagen Arteon 2.0 TDI DSG Elegance
ulaznica u odabrano društvo
Test: Carly
izvucite najviše iz svog automobila
Test: Epson WorkForce Pro WF-6590DWF
ubojica lasera
Stilski dom koji odražava vašu osobnost
Niskoenergetska kuća
Test: Volkswagen Crafter 35 2.0 TDI
svestrani poduzetnik
Pripremite automobil za ugodniju i sigurniju vožnju zimi
Savjetujemo
Test: LG Q6
premium u pola cijene

RaceChip GTS na testu

Objavu dijeli CroPC.net (@tehnologija)

CroPC.net© 2006 - 2017. CroPC.net

Preporučujemo: Avalon | Produkcija: Rezic.hr

Traži... Pretraži CroPC

© 2006 - 2017. CroPC.net

ISSN: 1846-8675