Revolucija u upotrebi dizela u Boschu

Ono što čini to postignuće toliko uzbudljivim činjenica je da su Boschevi inženjeri postigli te rezultate usavršavanjem već postojećih tehnologijaOno što čini to postignuće toliko uzbudljivim činjenica je da su Boschevi inženjeri postigli te rezultate usavršavanjem već postojećih tehnologija

Bosch je postigao presudni napredak u dizelskoj tehnologiji, čak i danas, kompaktni automobil klase Golf opremljen Boschevom dizelskom tehnologijom ispušta u prosjeku tek 13 miligrama dušikovih oksida po kilometru u RDE ciklusima

To je približno jedna desetina propisanog ograničenja koje će se primjenjivati od 2020. godine. Ono što čini to postignuće toliko uzbudljivim činjenica je da su Boschevi inženjeri postigli te rezultate usavršavanjem već postojećih tehnologija. Nisu potrebne dodatne komponente koje bi povećale trošak.

„Pomičemo granice onoga što je tehnički izvedivo. Opremljena Boschevom najnovijom tehnologijom, dizelska vozila bit će svrstana u vozila s niskim emisijama, a ipak će ostati povoljna”, rekao je Boschev glavni izvršni direktor dr. Volkmar Denner.

Kada će kupci moći nabaviti dizelsku tehnologiju?

Novi Boschev dizelski pogonski sklop uglavnom se temelji na komponentama koje su dostupne na tržištu ili koje će se uskoro početi proizvoditi. Stoga je odmah dostupan kupcima i ima mogućnost uklapanja u proizvodne projekte. Dijelovi te tehnologije već su sadržani u novim serijski proizvedenim vozilima, u kojima već postižu sjajne rezultate. U Boschu smatraju da će tehnologija predstavljena u ispitnim vozilima postati standardna oprema za dvije do tri godine, a do tada će se dizelska vozila postupno približiti ograničenju od 13 miligrama za emisije dušikovih oksida u RDE ciklusu. Bosch već aktivno pridonosi mnoga saznanja 300 RDE projektima u kojima sudjeluje s proizvođačima automobila, koje će pravovremeno obavještavati o novom napretku.

Ako Bosch uglavnom upotrebljava već postojeći hardver, kako to da je ova tehnologija predstavljena tek sada, a ne prije nekoliko godina?

Ono što je posebno ubrzalo napredak bila je nova vrsta RDE ispitivanja. No kako bi takva ispitivanja postala stvarnost, bila je potrebna nova tehnologija za mjerenje emisija vozila u cestovnom prometu. Pouzdani prijenosni sustav za mjerenje emisija (PEMS) za osobne automobile dostupan je tek od 2013. godine. I tek smo otad imali detaljnu predodžbu o tome na što se trebaju usredotočiti naši inženjeri i koje situacije u vožnji predstavljaju osobit izazov. Ispitivanja na cesti poslužila su kao katalizator za razvoj.

Kako nova tehnologija utječe na kvalitetu zraka u gradskim sredinama?

Kako bi doznali odgovor na to pitanje, predstavnici Boscha zatražili su od nezavisne inženjerske tvrtke preciznu analizu. Analizirala se kvaliteta zraka u četvrti Neckartor u Stuttgartu, ozloglašenoj zbog razine zagađenosti zraka. Rezultati analize podataka su jasni: kada bi sva dizelska vozila bila opremljena najnovijom Boschevom ispušnom tehnologijom, njihov udio u lokalnom zagađenju bio bi zanemariv te bi čak i u Neckartoru ostala u okviru ograničenja koja je propisao EU.

Može li se nova Boscheva dizelska tehnologija naknadno ugraditi?

Valja podsjetiti da je uspjeh Boscheva vozila za demonstraciju bio moguć jedino zahvaljujući kombiniranju raznih značajki u cjelokupnom paketu. U tom pogledu, nema smisla naknadno ugrađivati pojedinačne komponente. U načelu, koncept vozila mora biti u skladu s normom Euro 6d temp ili Euro 6d, što znači da, na primjer, mora imati ugrađen sustav SCR AdBlue.

Kako će nova tehnologija utjecati na potrošnju sredstva AdBlue?

U ispitnom je vozilu potrošnja sredstva AdBlue otprilike 1,5 litara na 1 000 kilometara, čak i u sportskoj vožnji.

Koliko je inženjerskog truda uloženo u novu dizelsku tehnologiju?

Tijekom zadnjih nekoliko godina otprilike 100 inženjera radilo je na novoj tehnologiji. Ukupni je trošak bio u iznosu od osam znamenki.

Izbor urednika...

Vozili smo: Mercedes-Benz C220d
uvijek na vrhu
Test: Epson EcoTank ITS L619
poslovni anđeo
Vozili smo: Audi A6 45 TDI quattro tiptronic Dynamic
njegovo veličanstvo
Test: D-Link DIR-878
posljednji pozdrav za loš Wi-Fi
Vozili smo: Volkswagen Amarok Comfortline 3.0 TDI V6 4MOTION
vuk u janjećoj koži
Test: Sony RX100 VI
džepni profesionalac
Test: Lenovo Legion Y530
pitoma zvijer
Test: Philips 272B7QPJEB
kralj ureda

Profili tvrtki


logo_tvrtka Revolucija u upotrebi dizela u Boschu - CroPC.net

Profil tvrtke

Ovdje može biti profil vaše tvrtke!


logo_tvrtka Revolucija u upotrebi dizela u Boschu - CroPC.net

Profil tvrtke

Ovdje može biti profil vaše tvrtke!


logo_tvrtka Revolucija u upotrebi dizela u Boschu - CroPC.net

Profil tvrtke

Ovdje može biti profil vaše tvrtke!


logo_tvrtka Revolucija u upotrebi dizela u Boschu - CroPC.net

Profil tvrtke

Ovdje može biti profil vaše tvrtke!


logo_tvrtka Revolucija u upotrebi dizela u Boschu - CroPC.net

Profil tvrtke

Ovdje može biti profil vaše tvrtke!


Traži... Pretraži CroPC

© 2006 - 2019. CroPC.net

ISSN: 1846-8675