Test: GOODRAM CX400 – dostojna zamjena za čvrsti disk

Ovi diskovi dobro nam poznatog poljskog proizvođača GOODRAM dostupni su u raznim kapacitetima, od osnovnih 128 GB do čak 1 TB (1024 GB)Ovi diskovi dobro nam poznatog poljskog proizvođača GOODRAM dostupni su u raznim kapacitetima, od osnovnih 128 GB do čak 1 TB (1024 GB)

Diskovi bazirani na memorijskim modulima već odavno su sinonim za brzinu u radu, no visoka cijena i ograničen kapacitet često je bio prepreka, međutim GOODRAM CX400 ruši te stereotipove

SSD, odnosno skraćenica za Solid State Drive, odnosno nama poznatiji kao disk baziran na memorijskim modulima ili jednostavno u narodu poznat kao SSD disk, sinonim je za brz i fluidan rad računala. Tomu SSD može zahvaliti jer nema pokretnih dijelova i vremenskog zaostatka koji je potreban običnim čvrstim diskovima u očitanju podataka s magnetnih ploča. Osim nedostižne brzine u čitanju i zapisivanju podataka, SSD-ovi su spram klasičnih HDD-ova i daleko otporniji na vanjske utjecaje, ponajprije vibracije i udarce koji za klasične čvrste diskove mogu biti fatalni.

Komatibilan

S obzirom na sve prednosti SSD-a spram običnog HDD-a, ovi su diskovi postali svojevrsni standard u računalima. Međutim, ako malo pogledate ponude i imate sreću pronaći računalo sa SSD-om, nerijetko će te vidjeti računala sa SSD-om kapaciteta 128 ili u najboljem slučaju 256 GB. Često u računalima će biti i drugi mehanički disk, koji će biti većeg kapaciteta. Ideja iza ove konfiguracije je u omogućavanju bržeg rada operacijskog sustava, međutim u radu s datoteka opet nema napretka jer se i dalje koristi standardni mehanički disk. Stoga, planirate li nadogradnju računala svakako je dobro uzeti samo SSD. I dok je prije koju godinu cijena bila nepremostiv faktor, zahvaljujući napretku tehnologije i snižavanju cijena SSD je sada moguće kupiti za razumnu cijenu i u velikom kapacitetu. Jedan od primjeraka takvih SSD-ova je i GOODRAM CX400. Ovi diskovi dobro nam poznatog poljskog proizvođača GOODRAM dostupni su u raznim kapacitetima, od osnovnih 128 GB do čak 1 TB (1024 GB). GOODRAM CX400 stiže u formi 2,5-inčnog diska pa je kao takav kompatibilna i za ugradnju u prijenosna, odnosno stolna računa. Povezivanje je izvedeno standardno SATA konektorom pa ni tu nema bojazni od nekompatibilnosti.

Odlične performanse

GOODRAM CX400 dolazi u potpuno plastičnom kućištu, a dimenzije mjere 100 x 69.85 x 7 milimetara, dok je masa zaustavljena na niskih 40-ak grama. Profil diska je nešto niži od standardnog čvrstog diska, pa kao takav SSD će biti pogodan i za ugradnju u izuzetno tanke prijenosnike. Proizvođač navodi performanse do 550 MB/s za čitanje i do 490 MB/s za zapis kada su u pitanju linearne performanse, te 77.500 IOPS-a za čitanje i 85.000 IOPS-a za zapis kada su u pitanju nasumične 4K performanse. Kako smo naveli, sučelje je klasično SATA 6 Gbps, tako da će eventualna nadogradnja računala ili prijenosnika biti jednostavna. Disk radi s AHCI upravljačkim programima, podržava SmartECC, SmartFlush, Guaranteed Flush i SmartZIP tehnologije koje pomažu u performansama i očuvanju dugovječnost memorijskih modula. SSD-ovi su poznati po niskoj potrošnji energije, pa je takav slučaj i sa GOODRAM CX400. Memorijski moduli su 3D NAND, a zahvaljujući njima omogućen je velik kapacitet i fer cijena. Ovakvi memorijski moduli kao što znamo imaju niži životni vijek od MLC-a modula koje nalazimo u skupljim modelima, pa se koristi u entry-level diskovima, no i dalje je riječ o uređajima koji mogu izdržati zapis veće količine podataka što će prosječnim korisnicima biti i više no dovoljno. Tome svakako svjedoči i srednje vrijeme između kvarova (MTBF) od visokoj 2.000.000 sati! Cijena za testirani GOODRAM CX400 512 GB iznosi oko 60 eura.

Cijena za testirani GOODRAM CX400 512 GB iznosi oko 60 euraCijena za testirani GOODRAM CX400 512 GB iznosi oko 60 eura

Izbor urednika...

Vozili smo: Mercedes-Benz C220d
uvijek na vrhu
Test: Epson EcoTank ITS L619
poslovni anđeo
Vozili smo: Audi A6 45 TDI quattro tiptronic Dynamic
njegovo veličanstvo
Test: D-Link DIR-878
posljednji pozdrav za loš Wi-Fi
Vozili smo: Volkswagen Amarok Comfortline 3.0 TDI V6 4MOTION
vuk u janjećoj koži
Test: Sony RX100 VI
džepni profesionalac
Test: Lenovo Legion Y530
pitoma zvijer
Test: Philips 272B7QPJEB
kralj ureda
View this post on Instagram

A post shared by CroPC.net (@tehnologija) on

Profili tvrtki


arios Test: GOODRAM CX400 – dostojna zamjena za čvrsti disk - CroPC.net

ARIOS
Belišće
Agencija za računovodstvo, informatiku, organizaciju i savjetovanje


logo_tvrtka Test: GOODRAM CX400 – dostojna zamjena za čvrsti disk - CroPC.net

Naziv tvrtke
Mjesto
Ovdje može biti i profil vaše tvrtke.


logo_tvrtka Test: GOODRAM CX400 – dostojna zamjena za čvrsti disk - CroPC.net

Naziv tvrtke
Mjesto
Ovdje može biti i profil vaše tvrtke.


logo_tvrtka Test: GOODRAM CX400 – dostojna zamjena za čvrsti disk - CroPC.net

Naziv tvrtke
Mjesto
Ovdje može biti i profil vaše tvrtke.


logo_tvrtka Test: GOODRAM CX400 – dostojna zamjena za čvrsti disk - CroPC.net

Naziv tvrtke
Mjesto
Ovdje može biti i profil vaše tvrtke.


Traži... Pretraži CroPC

© 2006 - 2019. CroPC.net

ISSN: 1846-8675