Zašto će Google uskoro postati najveći svjetski provider sustava plaćanja?

Daniel Döderlein u niz navrata isticao je kako su najveća prijetnja postojećim sustavima plaćanja, koje uglavnom pružaju banke i kartičarske kuće te druge financijske institucije tradicionalnog modela poslovanja, upravo velike tehnološke tvrtkeDaniel Döderlein u niz navrata isticao je kako su najveća prijetnja postojećim sustavima plaćanja, koje uglavnom pružaju banke i kartičarske kuće te druge financijske institucije tradicionalnog modela poslovanja, upravo velike tehnološke tvrtke

Nedavni Googleov potez s rebrandingom uspješnog servisa za mobilna plaćanja u Indiji – Tez – u Google Pay, potez je koji je europskim bankama i drugim financijskim institucijama – te, dakako, i korisnicima – vrlo relevantan jer pokazuje što će se dogoditi s mobilnim plaćanjima u Europskoj uniji (EU) i na Europskom gospodarskom području (EEA) u 2019. kada će banke, u sklopu primjene PSD2 direktive, morati svoje sustave otvoriti trećim stranama

Daniel Döderlein, jedan od vodećih fintech poduzetnika u Europi i svijetu te osnivač prve platforme za mobilna plaćanja u Skandinaviji, regiji gdje više od 65% populacije danas na dnevnoj osnovi koristi sustave mobilnih plaćanja, danas vodi tvrtku Auka. Auka je bila prva licencirana financijska platforma koja u cijelosti (100%) radi na Googleovoj cloud platformi.

U nastavku se nalazi Danielov komentar recentnih događanja vezanih uz Googleovu platformu za mobilna plaćanja, Tez/Google Pay, u kontekstu značaja ovog koraka s obzirom na ono što očekuje europske banke sljedeće godine. Daniel Döderlein u niz navrata isticao je kako su najveća prijetnja postojećim sustavima plaćanja, koje uglavnom pružaju banke i kartičarske kuće te druge financijske institucije tradicionalnog modela poslovanja, upravo velike tehnološke tvrtke.

Daniel Döderlein: Zašto će Google uskoro postati najveći svjetski provider sustava plaćanja

Google je upravo pokazao koliko veliku prijetnju predstavlja postojećim sustavima plaćanja koje uglavnom pružaju banke. Pokazali su kojom brzinom reagiraju, no, što je iz europske perspektive i najvažnije, pokazali su europskim pružateljima usluga plaćanja – i to vrlo živopisnom demonstracijom – što mogu i što će učiniti čim će im regulatorni tehnički standardi u sklopu direktive PSD2 to omogućiti u drugoj polovici 2019.

Kada je Google pokrenuo Taz na indijskom tržištu, prije manje od godinu dana, istaknuo sam kako je taj potez vrlo značajan eksperiment te sam upozorio europske banke da pažljivo prate što će se događati. Prije Teza, Google je bio vrlo oprezan sa sustavima plaćanja – pretvorili su Android telefone alate za plaćanje uz pomoć NFC tehnologije, slično kao što su to učinili Apple i Samsung.

Međutim, s Tezom, Google testira novi model mobilnih plaćanja kakav se pokazao vrlo uspješnim u slučaju Alipaya i WeChat Paya u Kini, u slučaju brojnih sustava mobilnih plaćanja u Skandinaviji, te kod Venmoa i Zellea u SAD-u.

Nema nikakve sumnje da je Google odabrao Indiju za ovaj test jer je tamošnja promjena regulative koja se odnosi na bankarstvo prisilila banke da otvore pristup računima trećim stranama. Ako vam ovo sve zvuči poznato, to je zato što posve ista promjena očekuje europske banke u sklopu primjene europske PSD2 regulative (Payment Services Directive 2), čiji je to i glavni cilj.

Google je ipak Google i ovaj je eksperiment bio nevjerojatno uspješan – 55 milijuna preuzetih aplikacija i 750 milijuna obavljenih transakcija ne ostavljaju nikakve dvojbe čiji je ovo uspjeh.

Vijesti koje se ovih dana objavljuju o usluzi koja je dosad bila poznata pod imenom Tez, a koja uz predviđeno globalno širenje sada postaje dio brenda Google Pay, pokazuju kako Google ovim korakom cilja na globalno tržište. Nema nikakve sumnje kako Google ima velike ambicije za bivši Tez: a) želi da on postane svojevrsni AliPay u Indiji i b) želi da on bude konkurentan AliPayu u cijeloj Aziji te drugim rješenjima ove vrste u svijetu. Kako je Google u ovu uslugu već uveo funkcionalnost razmjene poruka te mogućnost plaćanja komunalnih i drugih računa, više je nego izvjesno kako je sljedeći korak podrška za online i offline maloprodaju, kao i trenutačna, on-the-spot posuđivanja malih iznosa novca.

Više je nego očito da Google ima veliku prednost nad postojećim pružateljima usluga plaćanja (bankama): na kraju krajeva, to je najinovativnija tehnološka kompanija u svijetu. Međutim, poruka i lekcija iz ovog koraka za banke i bilo koga drugoga tko u ovom trenutku misli kako su njihovi modeli sustava mobilnog plaćanja dugoročno sigurni vrlo je jasna – oni to nisu.

Google je sada u praksi potvrdio svoj sustav mobilnih plaćanja u manje od godinu dana. Zamislite koliko će brzo oni ovu uslugu primijeniti u zemljama članicama EU i Europskog gospodarskog prostora (EEA) u trenutku kada će sve zemlje članice morati biti usklađene s PSD2 direktivom. Ako je Googleu je trebalo manje od godine dana da lansira, testira, razvije i usavrši sustav te stekne više od 55 milijuna korisnika u jednoj jedinoj regiji, tada su mogućnosti u Europi i ostatku svijeta jednostavno nevjerojatne.

Već dugo to govorim, a sada postoji i dovoljno dokaza za potvrdu činjenice da tehnološki giganti poput Googlea predstavljaju najveću prijetnju bankama i pružateljima sustava plaćanja.

Regulatorni tehnološki standardi koji se odnose na implementaciju PSD2 regulative širom Europe istječu u rujnu 2019. Banke imaju vremena do svibnja 2019. da otvore svoje sustave trećim stranama. To eventualnim izazivačima koji žele konkurirati Google Payu na ovom području u ovom trenutku daje samo oko 8 mjeseci vremena da zaista prionu na posao i predstave svoje rješenje te steknu korisnike korištenjem sličnog modela mobilnih plaćanja.

Izbor urednika...

Vozili smo: Mercedes-Benz C220d
uvijek na vrhu
Test: Epson EcoTank ITS L619
poslovni anđeo
Vozili smo: Audi A6 45 TDI quattro tiptronic Dynamic
njegovo veličanstvo
Test: D-Link DIR-878
posljednji pozdrav za loš Wi-Fi
Vozili smo: Volkswagen Amarok Comfortline 3.0 TDI V6 4MOTION
vuk u janjećoj koži
Test: Sony RX100 VI
džepni profesionalac
Test: Lenovo Legion Y530
pitoma zvijer
Test: Philips 272B7QPJEB
kralj ureda
View this post on Instagram

A post shared by CroPC.net (@tehnologija) on

Profili tvrtki


logo_tvrtka Zašto će Google uskoro postati najveći svjetski provider sustava plaćanja? - CroPC.net

Profil tvrtke

Ovdje može biti profil vaše tvrtke!


logo_tvrtka Zašto će Google uskoro postati najveći svjetski provider sustava plaćanja? - CroPC.net

Profil tvrtke

Ovdje može biti profil vaše tvrtke!


logo_tvrtka Zašto će Google uskoro postati najveći svjetski provider sustava plaćanja? - CroPC.net

Profil tvrtke

Ovdje može biti profil vaše tvrtke!


logo_tvrtka Zašto će Google uskoro postati najveći svjetski provider sustava plaćanja? - CroPC.net

Profil tvrtke

Ovdje može biti profil vaše tvrtke!


logo_tvrtka Zašto će Google uskoro postati najveći svjetski provider sustava plaćanja? - CroPC.net

Profil tvrtke

Ovdje može biti profil vaše tvrtke!


Traži... Pretraži CroPC

© 2006 - 2019. CroPC.net

ISSN: 1846-8675