CES 2018: Reportaža iz „grada tehnologije“

Ako znamo da je u Las Vegasu sve ekstremno, tako onda mora biti i sa sajmom tehnologijeAko znamo da je u Las Vegasu sve ekstremno, tako onda mora biti i sa sajmom tehnologije

Posjetili smo CES 2018, najveći svjetski sajam tehnologija u svim razmjerima koji „grad poroka“ pretvara u „grad tehnologije“

Las Vegas, ime je za grad koji će u 99% slučajeva netko povezati s kockom, alkoholom, seksom, razuzdanim provodima i sličnim zabavama po kojima je ovaj grad poznat još odavana. To zapravo i ne čudi, jer koliko god ga puta posjetili Las Vegas, on će vas uvijek iznova zaslijepiti sa svojim blještavilom i ponudom, ogromnim zaslonima i billboardima koje malo gdje dalje u svijetu možemo pronaći, bar ne u ovolikom obimu i zaista ogromnim veličinama. Potom tu su i kockarnice koje se nalaze na svakom koraku, a primjerice samo jedna u hotelu u kojem sam i ja odsjeo ima po nekoliko tisuća kvadratnih metara uz nebrojni broj uređaja, stolova i drugih aparata za kockanje. Zatim, brojne nemoralne ponude koje iskaču na svakom koraku, a obećavaju vam nezaboravan provod, sve je to zaslužno za naziv grada grijeha, poroka, seksa, kocke, provoda, ekspresnih vjenčanja i rastava, i druge slične epitete koje Las Vegas svojom ponudom definitivno opravdava. No, ipak pored svega ovoga svake godine početkom siječnja Las Vegas oblači još jedno odijelo. Ono se zove CES, a Las Vegas pretvara u centar tehnologije iz cijelog svijeta. Ako znamo da je u Las Vegasu sve ekstremno, tako onda mora biti i sa sajmom tehnologije. Dok se brojke za ovogodišnji sajam još zbrajaju, za prošlogodišnji one su poznate, a govore o gotovo 185.000 posjetitelja, na tisuće novinara, preko 4.000 tvrtki izlagača, 900 startupa i gotovo 250.000 metara kvadratnih izložbenog prostora! Da, dobro ste pročitali, gotovo 25 hektara površine koju je nemoguće obići u svega par dana koliko se sajam održava. Među najvećim izlagačima u Eureka Parku valja izdvojiti Češku i Francusku koje su nastupile sa vojskom startup tvrtki. Las Vegas je zbog svih svojih ekstrema u veličini i ponudu zapravo jedini gard na svijetu koji može ugostiti ovakav sajam. Samo hotel Excalibur u kojem sam smješten zajedno s brojim novinarima iz svijeta kao i kolegama iz Hrvatske, ima gotovo 4.000 soba te površinu od gotovo 9.500 m2! 

MAKERbuino izazvao je pravi boom i možemo Albertu samo predvidjeti planetaran uspjehMAKERbuino izazvao je pravi boom i možemo Albertu samo predvidjeti planetaran uspjeh

Nekoliko odabranih

Sada kada uzmemo u obzir sve te brojke, jasno je kolika je tehnološka ponuda sajma. Međutim, kao i zadnji put kada sam bio ovdje, izabrao sam nekoliko tvrtki i startupa koji predstavljaju nešto novo, možda i nešto kontroverzno, no svakako nešto što smatram zaista cool i što bi nam već sada ili u bližoj budućnosti moglo postati svakodnevnica. Siguran sam da su mi u moru izlagača promakli brojni drugi zanimljivi projekti, ipak je CES pun tehnoloških novotarija koje bi lako popunile na tisuće stranica novina, no mi ćemo se ograničiti na nekoliko zanimljivih redaka.

MAKERbuino

Svakako prvo mjesto zauzima MAKERbuino. Riječ je o retro igraćoj konzoli koju sami sastavljate od komponenti koje dobivate u paketu. Iza svega stoji startup CircuitMess koji stiže iz Hrvatske, a čiji je osnivač 19-godišnji Karlovčanin Alber Gajšak. Albert je izlagački štand i putovanje u Ameriku osvojio pobjedom na Bugovom natjecanju startupa, Idea Knockoutu 2017., a kako se već može saznati po brojnim naslovima po medijima (od domaćih do inozemnih), MAKERbuino izazvao je pravi boom i možemo Albertu samo predvidjeti planetaran uspjeh.

Travis

Startup na izlagačkom štandu obojenom u boje Nizozemske privukao me zanimljivim uređajem koji bi trebao riješiti jezične barijere. Naime, na svom prekooceanskom letu od Londona do Las Vegasa sjedio sam pored jednog Finca i dok smo raspravljali na engleskom obojica smo se složili kako bi bilo odlično da se na tržištu pojavi uređaj koji bi simultano prevodio naš govor na materinjem jeziku. Kao samo predvidjeli, upravo takav uređaj sam pronašao na CES-u. Zanimljivo je da je njegova osnivačica provela 4 mjeseca u susjednoj nam BiH kako bolje razumjela naše govorno područje, pa je tako već sada u testnoj fazi dostupan i Hrvatski jezik.

Napredne leće za oko

Merck KGaA nije startup nego tvrtka koja posluje već stoljećima (da, opet jedan od wow efekata kojeg doživite ovdje). Naime, ova tvrtka svoje korijene vuče od, pazite sada, 1668. godine! Riječ je o njemačkoj tvrtki koja proizvodi štošta, a svakako najpoznatiji su po tekućim kristalima koje imamo u svakom zaslonu, recimo prisutni su u svakom drugom telefonu na svijetu. Međutim, ono što je mene još više zainteresiralo je njihova napredna leća za oko. Ona se ugrađuje u samo oko, a pored drugih koje se ugrađuju na sličan način i zahtijevaju po nekoliko operacija kojem se one prilagođavaju, ova se prilagođava i kalibrira pomoću lasera jer u sebi sadrži tekuće kristale, pa tako jednu leću možete imati za života uz samo jednu, prvu operaciju.

Guardian

Guardian je uređaj koji će vaš dom, stan, pa i cijelu zgradu spasiti od poplave uslijed izlijevanja vode, pucanja cijevi i sličnih vodovodnih problema. Za razliku od svih do sada viđenih rješenja koja će samo upozoriti korisnika na vodu u stanu ili kući, Guardian je sposoban i obustaviti dotok vode. Ovo postiže jednostavnim modulom koji se postavlja na glavni dotok vode u objekt, dok se detekcijski moduli postavljaju na mjesta gdje bi se voda mogla očekivati. Stvar je potpuno automatizirana i naravno nadzirana preko aplikacije za pametne telefone.

Pogledajte sve objave i galeriju fotografija s CES-a 2018.

Izbor urednika...

Test: Einhell TE-CD 18 Li-i
svestrana bušilica
Savjetujemo: Sonax Xtreme BrilliantShine Detailer
saveznik na godišnjem odmoru
Što učiniti ako vam se upali upozorenje za DPF?
Savjetujemo
Test: Sony Xperia XA2 Ultra
phablet za veliki dlan
Ugradnjom SSD-a znatno ubrzajte rad računala
Savjetujemo
Test: Logitech MX Sound
dvojac za sve
Test: Samsung Galaxy S9+
velika devetka
View this post on Instagram

Kako izgleda kokpit aviona?

A post shared by CroPC.net (@tehnologija) on

Profili tvrtki


logo_tvrtka CES 2018: Reportaža iz „grada tehnologije“ - CroPC.net

Profil tvrtke

Ovdje može biti profil vaše tvrtke!


logo_tvrtka CES 2018: Reportaža iz „grada tehnologije“ - CroPC.net

Profil tvrtke

Ovdje može biti profil vaše tvrtke!


logo_tvrtka CES 2018: Reportaža iz „grada tehnologije“ - CroPC.net

Profil tvrtke

Ovdje može biti profil vaše tvrtke!


logo_tvrtka CES 2018: Reportaža iz „grada tehnologije“ - CroPC.net

Profil tvrtke

Ovdje može biti profil vaše tvrtke!


logo_tvrtka CES 2018: Reportaža iz „grada tehnologije“ - CroPC.net

Profil tvrtke

Ovdje može biti profil vaše tvrtke!


Traži... Pretraži CroPC

© 2006 - 2018. CroPC.net

ISSN: 1846-8675