Novosti i događanja

Koliko mladi vozači konzumiraju alkohol prilikom noćnih izlazaka?

U usporedbi s rezultatima Europske noći bez nesreća u 2016. godini, ove godine je primjećen blagi pad broja osoba koje su konzumirale alkohol prilikom izlaska
U usporedbi s rezultatima Europske noći bez nesreća u 2016. godini, ove godine je primjećen blagi pad broja osoba koje su konzumirale alkohol prilikom izlaska

Rezultati akcije Europska noć bez nesreća koji su prikupljeni u noći s 21. na 22. listopada ove godine u sedam hrvatskih gradova pokazuju kako je među mladim vozačima i dalje u velikoj mjeri prisutan trend konzumiranja alkohola za vrijeme noćnog izlaska

U akciji koja se u Hrvatskoj provodi već šestu godinu zaredom, ove godine je sudjevalo više od 800 mladih vozača između 18 i 26 godina. Europska noć bez nesreća je edukacijska kampanja kojoj je cilj podizanje svijesti i odgovornosti mladih vozača u vožnji nakon noćnih izlazaka, te donošenje odluke da ne upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola već da upravljač prepuste trijeznim vozačima ili pronađu alternativni prijevoz (javni prijevoz ili taksi). Akcija se već tradicionalno provodi istodobno u većini zemalja Europske unije s više od tisuću volontera, a u Hrvatskoj se ova akcija za odgovornu vožnju obilježila u 12 noćnih klubova u Zagrebu, Varaždinu, Čakovcu, Osijeku, Rijeci, Zadru i Dubrovniku.

Rezultati ovogodišnje akcije pokazuju kako od ukupno 797 mladih vozača koji su dobrovoljno pristali na alkotestiranje samo 308 osoba nije konzumiralo alkohol, dok ih je više od polovice (61,35 posto) konzumiralo alkohol. Zabrinjavajući je podatak da je 33 posto mladih imalo visoku koncentraciju alkohola u krvi, odnosno više od 0,5 promila alkohola što je iznad dopuštene zakonske granice.

U usporedbi s rezultatima Europske noći bez nesreća u 2016. godini, ove godine je primjećen blagi pad broja osoba koje su konzumirale alkohol prilikom izlaska. Ove godine je 9 posto manje mladih vozača konzumiralo alkohol u usporedbi s 2016. godinom, a 5 posto manje osoba je u 2017. imalo visoku koncentraciju alkohola u krvi u usporedbi s 2016. godinom. 

Zanimljiv je podatak kako je u usporedbi s 2013. godinom postotak mladih vozača kojima je tijekom akcije zabilježena visoka koncentracija alkohola u krvi pala za čak 31 posto, te ih je ukupno 12 posto manje konzumiralo alkohol u 2017. godini.
Na osnovu ovogodišnjih rezultata može se zaključiti kako se statistički stanje poboljšava, međutim konzumacija alkohola od strane mladih vozača je još uvijek značajno prisutna tijekom noćnih izlazaka.

Izbor urednika...

Koje aluminijske naplatke odabrati i kako se brinuti o njima?
Savjetujemo
Kako spremiti i sačuvati zimske gume za sljedeću sezonu?
Savjetujemo
Test: Logitech G433
moćne i ljepe
Test: Garmin DriveAssist 51 LMT-S
revolucija navigacije
Test: Huawei P20 Pro
vidite više
Test: RaceChip GTS
oslobodite snagu automobila
Test: Škoda Karoq Style 1.6 TDI
češka ofenziva

CroPC.net© 2006 - 2018. CroPC.net

Preporučujemo: Avalon | Produkcija: Rezic.hr

Traži... Pretraži CroPC

© 2006 - 2017. CroPC.net

ISSN: 1846-8675