Novosti i događanja

Koliko mladi vozači konzumiraju alkohol prilikom noćnih izlazaka?

U usporedbi s rezultatima Europske noći bez nesreća u 2016. godini, ove godine je primjećen blagi pad broja osoba koje su konzumirale alkohol prilikom izlaska
U usporedbi s rezultatima Europske noći bez nesreća u 2016. godini, ove godine je primjećen blagi pad broja osoba koje su konzumirale alkohol prilikom izlaska

Rezultati akcije Europska noć bez nesreća koji su prikupljeni u noći s 21. na 22. listopada ove godine u sedam hrvatskih gradova pokazuju kako je među mladim vozačima i dalje u velikoj mjeri prisutan trend konzumiranja alkohola za vrijeme noćnog izlaska

U akciji koja se u Hrvatskoj provodi već šestu godinu zaredom, ove godine je sudjevalo više od 800 mladih vozača između 18 i 26 godina. Europska noć bez nesreća je edukacijska kampanja kojoj je cilj podizanje svijesti i odgovornosti mladih vozača u vožnji nakon noćnih izlazaka, te donošenje odluke da ne upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola već da upravljač prepuste trijeznim vozačima ili pronađu alternativni prijevoz (javni prijevoz ili taksi). Akcija se već tradicionalno provodi istodobno u većini zemalja Europske unije s više od tisuću volontera, a u Hrvatskoj se ova akcija za odgovornu vožnju obilježila u 12 noćnih klubova u Zagrebu, Varaždinu, Čakovcu, Osijeku, Rijeci, Zadru i Dubrovniku.

Rezultati ovogodišnje akcije pokazuju kako od ukupno 797 mladih vozača koji su dobrovoljno pristali na alkotestiranje samo 308 osoba nije konzumiralo alkohol, dok ih je više od polovice (61,35 posto) konzumiralo alkohol. Zabrinjavajući je podatak da je 33 posto mladih imalo visoku koncentraciju alkohola u krvi, odnosno više od 0,5 promila alkohola što je iznad dopuštene zakonske granice.

U usporedbi s rezultatima Europske noći bez nesreća u 2016. godini, ove godine je primjećen blagi pad broja osoba koje su konzumirale alkohol prilikom izlaska. Ove godine je 9 posto manje mladih vozača konzumiralo alkohol u usporedbi s 2016. godinom, a 5 posto manje osoba je u 2017. imalo visoku koncentraciju alkohola u krvi u usporedbi s 2016. godinom. 

Zanimljiv je podatak kako je u usporedbi s 2013. godinom postotak mladih vozača kojima je tijekom akcije zabilježena visoka koncentracija alkohola u krvi pala za čak 31 posto, te ih je ukupno 12 posto manje konzumiralo alkohol u 2017. godini.
Na osnovu ovogodišnjih rezultata može se zaključiti kako se statistički stanje poboljšava, međutim konzumacija alkohola od strane mladih vozača je još uvijek značajno prisutna tijekom noćnih izlazaka.

Izbor urednika...

Test: Volkswagen Arteon 2.0 TDI DSG Elegance
ulaznica u odabrano društvo
Test: Carly
izvucite najviše iz svog automobila
Test: Epson WorkForce Pro WF-6590DWF
ubojica lasera
Stilski dom koji odražava vašu osobnost
Niskoenergetska kuća
Test: Volkswagen Crafter 35 2.0 TDI
svestrani poduzetnik
Pripremite automobil za ugodniju i sigurniju vožnju zimi
Savjetujemo
Test: LG Q6
premium u pola cijene

RaceChip GTS na testu

Objavu dijeli CroPC.net (@tehnologija)

CroPC.net© 2006 - 2017. CroPC.net

Preporučujemo: Avalon | Produkcija: Rezic.hr

Traži... Pretraži CroPC

© 2006 - 2017. CroPC.net

ISSN: 1846-8675