Savjetujemo: Kako očistiti K&N filtar zraka?

Održavanje se svodi na vađenje filtra, njegovo pranje, sušenje te nanošenje specijalnog uljaOdržavanje se svodi na vađenje filtra, njegovo pranje, sušenje te nanošenje specijalnog ulja

K&N filtar zraka slovi kao zadnji filtar zraka koji ćete ikada kupiti, međutim, to ne znači da ga nije potrebno čistiti i održavati

Prošle godine dobili smo priliku podrobnije se upoznati s K&N filtrima zraka. Oni su poznati u svijetu automobila još od svog pojavljivanja na tržištu davne 1969. godine. U svim ovim godinama K&N filtri zraka postigli su kultni status, a ako popričate s bilo kojim entuzijastom i zaljubljenikom u automobile vjerojatno ćete dobiti odgovor kako je K&N filtar zraka jedan od prvih koraka u svijetu tuninga automobila. Tomu je ponajprije tako zbog inovativnosti i posebnosti K&N filtera u odnosu na svaki drugi te zbog jednostavnosti postavljanja, instalacije.

Pamuk umjesto papira

Dakle, po čemu je K&N filtar zraka poseban? Ako uzmemo običan i K&N filtar zraka razlike su očigledne već u samome izgledu. Dok su klasični filtri mahom izrađeni od gusto svijenog papira ili nekog oblika spužve, K&N filtar zraka u osnovi je izrađen od pamuka. Ovo je zapravo i ključna razlika, jer kao takav K&N filtar zraka propustit će više zraka te tako automobilu doslovno olakšati „disanje“. Ako je ulje automobilu „krv“, gorivo „hrana“, onda su K&N filtri nova „pluća“. Pamuk će prirodno po svojim svojstvima lakše propustiti zrak od klasičnog papirnog filtra. S obzirom na to propušta više zraka, K&N filtri su dodatno nauljeni posebnim uljem. Ulje ovdje ima svojstvo uhvatiti nečistoće koje bi inače mogle proći kroz pamuk. Ovako izrađeni i pripremljeni K&N filtri uistinu predstavljaju bezopasnu zamjenu za tvornički klasični filtar.

Oprati, osušiti, nauljiti

Zbog svoje kvalitetne izrade K&N filtri zraka često se oglašavaju po svojoj trajnosti od milijun milja, odnosno kao zadnji filtar zraka koji ćete kupiti. Međutim, iako su dugotrajni, jedna stavka je ključna – održavanje! Kao i sve što može trajati dugo, tako i K&N filtri zraka zahtijevaju brigu u vidu povremenog održavanja. Ovo povremeno održavanje preporučljivo je napraviti svakih 50 do 80 tisuća kilometara, ovisno gdje se vozite (nije isto vozite li se povremeno prašnjavom makadamskom cestom ili samo asfaltom). Održavanje se svodi na vađenje filtra, njegovo pranje, sušenje te nanošenje specijalnog ulja. Ovo je sve jednostavno izvedivo kupovinom specijalnog K&N seta za čišćenje u kojem dolazi sve što trebamo. U paketu se nalazi snažno sredstvo za čišćenje te ulje u spreju za precizno nanošenje nakon pranja i sušenja. Sam postupak čišćenja krećemo vizualnom kontrolom filtra. Filtar je potrebno očistiti o krupnih nečistoća (poput lišća, kukaca, i slično), te pregledati imamo li možda kakvih oštećenja. Ako je sve uredu nastupamo procesu čišćenja uz pomoć specijaliziranog sredstva. Sredstvo je potrebno obilno nanijeti na filtar te ostaviti djelovati kratko vrijeme kako bi se sve dobro upilo i kako bi se rastvorile nečistoće. Potom, većom količinom vode filter ispiremo. Naš savjet je krenuti ispiranje s čiste strane (ona koje gleda prema motoru), kako bi se nečistoće isprale prema van. Nakon pranja, filtar je potrebno dobro osušiti, a za to će nabolje poslužiti sunčeva svjetlost i toplina. Nakon sušenja krećemo s nanošenjem ulja. U ovoj fazi filtar ćemo lagano nauljiti nanošenjem ulja u tankom sloju koje će se upiti u gazu. Ovdje pripazite kako ne biste nanijeli previše ulja. U ovome postupku ulje nanosimo s vanjske strane filtra, usisne strane, kako bi se upilo u pamuk i zadržalo tamo. Nakon ovog postupka K&N filtar zraka je čist i pruža svoju punu snagu do slijedećeg čišćenja.

Izbor urednika...

Vozili smo: Mercedes-Benz C220d
uvijek na vrhu
Test: Epson EcoTank ITS L619
poslovni anđeo
Vozili smo: Audi A6 45 TDI quattro tiptronic Dynamic
njegovo veličanstvo
Test: D-Link DIR-878
posljednji pozdrav za loš Wi-Fi
Vozili smo: Volkswagen Amarok Comfortline 3.0 TDI V6 4MOTION
vuk u janjećoj koži
Test: Sony RX100 VI
džepni profesionalac
Test: Lenovo Legion Y530
pitoma zvijer
Test: Philips 272B7QPJEB
kralj ureda
View this post on Instagram

A post shared by CroPC.net (@tehnologija) on

Profili tvrtki


logo_tvrtka Savjetujemo: Kako očistiti K&N filtar zraka? - CroPC.net

Profil tvrtke

Ovdje može biti profil vaše tvrtke!


logo_tvrtka Savjetujemo: Kako očistiti K&N filtar zraka? - CroPC.net

Profil tvrtke

Ovdje može biti profil vaše tvrtke!


logo_tvrtka Savjetujemo: Kako očistiti K&N filtar zraka? - CroPC.net

Profil tvrtke

Ovdje može biti profil vaše tvrtke!


logo_tvrtka Savjetujemo: Kako očistiti K&N filtar zraka? - CroPC.net

Profil tvrtke

Ovdje može biti profil vaše tvrtke!


logo_tvrtka Savjetujemo: Kako očistiti K&N filtar zraka? - CroPC.net

Profil tvrtke

Ovdje može biti profil vaše tvrtke!


Traži... Pretraži CroPC

© 2006 - 2019. CroPC.net

ISSN: 1846-8675