Testovi i savjeti

Test: RaceChip Ultimate Connect - mala kutija za puno zabave

RaceChip se nudi u tri varijante: One, Pro 2 i Ultimate
RaceChip se nudi u tri varijante: One, Pro 2 i Ultimate

Testirali smo moćnu „kutijicu“ s kojom u našem „limenom ljubimcu“ otkrivamo skriveni potencijal snage kojeg itekako ima

Uvjereni smo da velika većina vozača zna za onaj osjećaj pri kupovini automobila. Nakon što ste se odlučili za proizvođača i model, slijedi izbor opreme i ono najvažnije – pogonskog motora. U tom izboru treba odabrati balans između potrošnje i snage, a valja paziti i na budžet. I onda nakon nekog vremena poželite više. Samo da je koja konjska snaga više, samo malo više okretnog momenta, a i da je potrošnja bar mrvicu niža. Iako zvuči kao pričamo nebulozne priče i želje, u svijetu automobila ovo je već odavno poznato, a rješenje koje upravo to nudi zove se – RaceChip!

Renomirani proizvođač
Sigurno ste pri odabiru automobila zamijetili da se kod određenih modela nude identične karakteristike motora, ali različite snage. Primjerice, dvolitreni dizelski motor kod BMW-a može nuditi od kakvih 116 pa do vrtoglavih preko 200 konjskih snaga! Jasno, u ovakvom primjeru osim samog motora kod snažnije izvedbe prilagođeno je i podosta popratnih komponenti, no postoje izvedbe kod kojih razlika gotovo nema, a ipak snaga je različita. Ovo su primijetili brojni „majstori iz garaža“, pa je tako samo pukim pogledom na Internet more oglasa u kojima se nudi basnoslovno povećanje snage. Jasno, ovakvi poduhvati kod ljudi sumnjivog znanja i vještina, a još više iskustva, mogu biti pogubni za vaš automobil kojeg ste skupo platili. Kod većine takvih zahvata povratka na tvorničke postavke više nema! Nemali je broj onih koji su se upustili u ovakvu avanturu i na kaju skupo platili popravke koje je takvo neprilagođeno podizanje snage koštalo. Međutim, svijet entuzijasta već godinama govori o njemačkoj tvrtki RaceChip. Iz zemlje „majke“ automobila i sinonima za kvalitetu stiže tvrtka koja zapošljava 50-ak inženjera, a koja već godinama testira svoje proizvode poštujući jasne i stroge njemačke zakone. Dodajmo tomu kako godišnje isporuče oko 100.000 jedinica u 135 zemalja i kako nude 2-godišnje jamstvo na svoj rad i vaš automobil (u Hrvatskoj ova opcija nažalost nije podržana). K tomu, kako je riječ o eksternoj jedinici, popularno zvanom čipu, povratak na tvorničke postavke moguć je u bilo koje doba!  To je priča koja obećava i kada vam netko s takvim renomeom nastupi, to već ulijeva znatno više povjerenja od „ majstora iz oglasnika“ s početka priče.

Važno je spomenuti kako RaceChip svoje proizvode proizvodi i programira specifično za svakog proizvođača i specifično za svaki model
Važno je spomenuti kako RaceChip svoje proizvode proizvodi i programira specifično za svakog proizvođača i specifično za svaki model

Rezervna zaliha
Za sve kojima je RaceChip nepoznanica, upoznati ćemo vas malo s principom rada ove moćne kutijice. Dakle, RaceChip se nudi u tri varijante: One, Pro 2 i Ultimate. Zadnji u nizu dodatno je dostupan u varijanti Connect. Sve varijante nude bolje karakteristike automobila spram tvorničkih postavki, a postižu ih preciznijim doziranjem goriva, provjerenim povećanjem pritiska goriva i rada turbo punjača. Ove tri komponente zaslužne su za povećanje koje može biti i 30% veće od tvorničkih postavki. RaceChip nudi svoje proizvode za preko 3.000 modela automobila, no kako nisu svi jednako proizvedeni nisu ni mogućnosti povećanja snage univerzalne. Kod automobila koji su podržani nekima će povećanje biti minimalno, a kod nekih spomenutih 30%. Važno je spomenuti kako RaceChip svoje proizvode proizvodi i programira specifično za svakog proizvođača i specifično za svaki model! Ovo je zato što se iskorištava potencijal svakog zasebnog motora koje je prije prodaje čipa temeljito ispitan i provjeren. Na taj način možete biti sigurni da vašem automobilu neće prouzročiti kakvu štetu. U RaceChipu su tim više pazili, pa tako čip ima mogućnost pratiti parametre automobila i ako u bilo kojem trenutku primijeti mogućnost nastajanja štete prekida svoj rad. Ovo će svakako biti dobar nadzor za one koji vole istisnuti maksimum iz svog automobila pri vožnji.

RaceChip Ultimate
Za potrebe testa naručili smo RaceChip Ultimate s Smartphone Connect opcijom. Ova opcija omogućava povezivanje čipa i pametnog telefona te na taj način omogućiti nam utjecaj na količinu snage koju želimo postići s RaceChip Ultimate. Sama aplikacija i povezivanje funkcioniraju besprijekorno, a praćenje povećanja snage izmamljuje osmjeh na lice. Povezivanje na automobil zahtijeva minimalne vještine, a uz detaljne upute posao je gotov za kakvih 10 minuta – i spremni smo! Prvi komentari – wooow! Ostali smo ugodno iznenađeni s performansama koje je RaceChip Ultimate postigao. Konkretno, povećanje s 143 na 185 KS i s 320 na 405 Nm okretnog momenta. Već nakon prvog sjedanja u automobil razlika je očita. Cijena ovakvog paketa iznosi 550 eura, no kada pogledamo povećanje snage, lako ćemo opravdati investiciju. RaceChip Ultimate obećava i nižu potrošnju goriva do čak 1 litru, no da bismo to postigli, vozne nam navike moraj biti nepromijenjen, a to će biti malo teže zbog zabave koju nam je upravo RaceChip Ultimate pružio. U dugoročnom testu donosimo iskustva nakon mjesec dana vožnje.

Sama aplikacija i povezivanje funkcioniraju besprijekorno, a praćenje povećanja snage izmamljuje osmjeh na lice.
Sama aplikacija i povezivanje funkcioniraju besprijekorno, a praćenje povećanja snage izmamljuje osmjeh na lice.

Izbor urednika...

Koje aluminijske naplatke odabrati i kako se brinuti o njima?
Savjetujemo
Kako spremiti i sačuvati zimske gume za sljedeću sezonu?
Savjetujemo
Test: Logitech G433
moćne i ljepe
Test: Garmin DriveAssist 51 LMT-S
revolucija navigacije
Test: Huawei P20 Pro
vidite više
Test: RaceChip GTS
oslobodite snagu automobila
Test: Škoda Karoq Style 1.6 TDI
češka ofenziva

Unesite boje u život

Objavu dijeli CroPC.net (@tehnologija)

CroPC.net© 2006 - 2018. CroPC.net

Preporučujemo: Avalon | Produkcija: Rezic.hr

Traži... Pretraži CroPC

© 2006 - 2017. CroPC.net

ISSN: 1846-8675