Test: Škoda Rapid 1.6 TDI

U ruke nam je stigao Škoda Rapid, aktualna limuzina iz Škode kojoj prognoziramo iznimnu uspješnost na našem tržištu, ponajprije zbog kvalitete, štedljivosti i – prostranostiŠkoda Rapid 1.6 TDI - U ruke nam je stigao Škoda Rapid, aktualna limuzina iz Škode kojoj prognoziramo iznimnu uspješnost na našem tržištu, ponajprije zbog kvalitete, štedljivosti i – prostranosti
U ruke nam je stigao Škoda Rapid, aktualna limuzina iz Škode kojoj prognoziramo iznimnu uspješnost na našem tržištu, ponajprije zbog kvalitete, štedljivosti i – prostranosti

Škoda Rapid na tržištu se predstavlja kao mala limuzina, koja se svojom pojavom smješta ispod vrlo popularnog modela Octavia. Međutim, odmah na početku bili smo iznenađeni prostranošću ovog modela, pa možemo sa sigurnošću reći kako će Rapid biti iznimno popularan i tažen, a zasigurno će oteti i znatan dio kupaca koji bi inače gledali Octaiviju. U kombinaciji sa nevjerojatno ekonomičnim 1.6-litenim TDI motorom i solidnom opremom, predstavlja dobitnu kombinaciju.

Ide, a troši malo
Najkraće opisati 1.6-litreni dizelski TDI motor, već dobro poznat iz Volkswagenove grupacije, možemo opisati riječima – ide, a troši malo. Sa našim Rapidom, napravili smo gotovo 1.000 testnih kilometara, i tijekom puta koji je uključivo brdovite ceste susjedne nam BiH, autoceste, te ravni Slavonije, u prosjeku smo potrošili nevjerojatnih 3,7 litara na 100 prijeđeni kilometara! Valja reći, da nismo previše vodili računa o samoj potrošnji i u vožnji smo se ponašali opušteno, možemo reći kao i većina prosječnih vozača. Ovo ukratko znači vožnja po ograničenju koja uključuje nekakvih 70 km/h u naselju pa i do 150 km/h na autocesti. Potrošnja se tijekom vožnje rijetko kad penjala iznad 5-6 litara, a u prosjeku smo postigli navedenih 3,7 litara. Da smo htjeli, uvjereni smo da bismo potrošnju mogli svesti i na poprilično rekordnih 3 litre na 100 kilometara. Iako toliko štedljiv, motor će kada nam to zatreba pružiti i dovoljnu snagu, koja će nam zasigurno zatrebati pri pretjecanju, ali i na autocesti kada svatko voli malo stisnuti gas. Usporedbe radi, snaga je zasigurno veća od većine 1.4 i 1.6-litrenih atmosferskih benzinaca, a nama se nekako čini kao dobri stari 1.9-litreni TDI. Naravno, kako je riječ o novom motoru, on je daleko uglađeniji, mirniji i tiši u radu.

Mjesta na pretek
Drugi adut koji će u velikoj mjeri privući naše kupce je – velika prostranost. Kada bismo sakrili naziv Rapid na prtljažniku, zasigurno bi veliki broj vozača rekao kako je riječ o modelu Octavia. Prtljažnik od ogromnih 550 litara te stražnja klupa koja se može lako preklopiti, nudi izniman prostor koji malo kome neće biti dovoljan. Prostranost se nastavlja i u kabini, pa je tako mjesta i komfora u vožnji na pretek. Vozač, suvozač, ali i putnici straga, svi će definitivno imati dovoljno mjesta, pa će svatko zasigurno pomisliti kako je riječ o većem modelu, a ne o maloj limuzini. Osim prostranosti, Rapid se pokazao i iznimno ugodan i udoban. Neravnine na cesti, kojih kod nas zaista ima na pretek, upija i amortizira kao spužva, dok je izolacija od buke svakako kao iz automobila više klase. Ugodnosti će doprinijeti i odličan audio sustav, koji iako bio osnovni u opremi, nudi odlično iskustvo slušanja i uživanja u omiljenoj glazbi. Sav komfor koji Rapid pruža njegov je treći adut kojim bez problema može parirati konkurenciji i postaviti se kao best-buy mala limuzina, gdje ovaj epitet „mala“, s obzirom na prostranost, treba uzeti s rezervom. Svakako gabarite male limuzine Rapid je zadržao na svojoj vanjštini, pa je okretnost svakako na visokoj razini.

Ozbiljan kandidat
Ukoliko ste u potrazi za vozilom poput Škoda Rapid, svakako valja Rapid jako dobro razmotriti i upoznati. Naša preporuka je svakako i isprobati Rapid, a ukoliko to želite već sada napraviti, najbolje je posjetiti Vozi Rent-a-car stranice ili poslovnicu te rezervirati svoj termin na period koliko vam odgovara. Uz markantan izgled i bijelu boju, Rapid je svakako naš favorit za „malu“ limuzinu.

Foto: Josip Vrbošić

Izbor urednika...

Vozili smo: Mercedes-Benz C220d
uvijek na vrhu
Test: Epson EcoTank ITS L619
poslovni anđeo
Vozili smo: Audi A6 45 TDI quattro tiptronic Dynamic
njegovo veličanstvo
Test: D-Link DIR-878
posljednji pozdrav za loš Wi-Fi
Vozili smo: Volkswagen Amarok Comfortline 3.0 TDI V6 4MOTION
vuk u janjećoj koži
Test: Sony RX100 VI
džepni profesionalac
Test: Lenovo Legion Y530
pitoma zvijer
Test: Philips 272B7QPJEB
kralj ureda
View this post on Instagram

A post shared by CroPC.net (@tehnologija) on

Profili tvrtki


arios Test: Škoda Rapid 1.6 TDI - CroPC.net

ARIOS
Belišće
Agencija za računovodstvo, informatiku, organizaciju i savjetovanje


logo_tvrtka Test: Škoda Rapid 1.6 TDI - CroPC.net

Naziv tvrtke
Mjesto
Ovdje može biti i profil vaše tvrtke.


logo_tvrtka Test: Škoda Rapid 1.6 TDI - CroPC.net

Naziv tvrtke
Mjesto
Ovdje može biti i profil vaše tvrtke.


logo_tvrtka Test: Škoda Rapid 1.6 TDI - CroPC.net

Naziv tvrtke
Mjesto
Ovdje može biti i profil vaše tvrtke.


logo_tvrtka Test: Škoda Rapid 1.6 TDI - CroPC.net

Naziv tvrtke
Mjesto
Ovdje može biti i profil vaše tvrtke.


Traži... Pretraži CroPC

© 2006 - 2019. CroPC.net

ISSN: 1846-8675